زلنسکی در کنگرۀ آمریکا: اوکراین شدیداً محتاج کمکهای واشنگتن است
در حالی که ادامۀ کمک به اوکراین، سیاستمداران آمریکایی را دچار اختلاف و دودستگی کرده، ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین بار دیگر به کنگره آمریکا رفته تا برای دریافت کمکهای بیشتر پافشاری کند. این در حالی است که در جبهۀ جنگ، شرایط به نفع روسیه ارزیابی میشود.
روز سهشنبه ۲۱ آذر، رئیسجمهوری اوکراین به کنگره آمریکا رفت و در پشت درهای بسته با سناتورها گفتگو کرد. قرار است که وی با جو بایدن نیز دیداری داشته باشد.
چند ساعت قبل از حضور زلنسکی در کنگره آمریکا، دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین گفت که افزایش کمکهای واشنگتن هیچ تأثیری در جنگ نخواهد داشت. پسکوف گفت: «تزریق دهها میلیارد دلار کمک نتوانست اوکراین را در صحنۀ نبرد نجات دهد. دهها میلیارد دیگر هم که اوکراین مایل به دریافت آنست باز با شکست همراه خواهد بود.»
خبرگزاری فرانسه که تلاش زلنسکی در واشنگتن را «آخرین شانس» برای دریافت کمکهای آمریکایی توصیف کرده، مینویسد: «در حالی که روسیه باز هم بر شدت جنگ افزوده و ادعای پیشرویهای تازه دارد، وقت برای اوکراین تنگ شده است.»
مشکل اینجاست که کنگره آمریکا برای تصویب کمکهای تازه فقط سه روز فرصت دارد زیرا بعد از آن تعطیلات آخرسال میلادی شروع خواهد شد.
ارتش اوکراین تأیید کرده که روسیه حملات خود را در تمام جبههها شدت داده است. طی روزهای اخیر ولادیمیر پوتین چند بار از پیشرفتهای نیروهای روسیه ابراز خرسندی کرد. این در حالی است که با رسیدن فصل سرما، دشواریهای جنگ چندبرابر میشود. ارتش اوکراین که به ضد حملۀ بزرگش در تابستان گذشته دل بسته بود، در این حرکت ناکام ماند و چندان نتیجهای نگرفت.
در این اوضاع، زلنسکی برای سومین بار در عرض یک سال اخیر به واشنگتن رفته تا طلب کمک کند. چاک شومر، رهبر دموکراتها در مجلس سنای آمریکا گفته است: «این مهمترین سفر زلنسکی است.»
از آغاز تجاوز نظامی روسیه به اوکراین در فوریۀ ۲٠۲۲، کنگرۀ آمریکا مجموعاً ۱۱٠ میلیارد دلار کمک به اوکراین را تصویب کرده اما آخرین بار، تقاضای جو بایدن مبنی بر یک کمک ۶۱ میلیارد دلاری را رد کرد.
به طور کلی دموکراتها با ادامۀ کمک موافقند. بخشی از جمهوریخواهان نیز چندان مخالفتی ندارند اما میخواهند در ازای آن امتیازاتی در سیاست داخلی از جو بایدن بگیرند. آنها به ویژه خواهان تغییرات اساسی در نحوۀ پذیرش مهاجران هستند. نمایندگان جمهوریخواه که به دونالد ترامپ نزدیکاند بر ساختن دیوار مرزی میان آمریکا و مکزیک تأکید دارند.
این نوع چانهزنیها که وقت زیاد میگیرد برای پوتین بسیار بهموقع و از نظر زلنسکی مصیبتبار است. روز گذشته زلنسکی گفت: «اگر یک نفر باشد که از مذاکرات بیپایان کنگره آمریکا خوشحال میشود، همان پوتین است.»
رئیسجمهوری روسیه چند روز قبل با لحنی پیروزمندانه و با کنایه به دولت اوکراین گفته بود: «وقتی هیچ پایگاهی نداری، وقتی هیچ ایدئولوژیّ نداری، صنعت نداری، دفاع و پولی از خودت نداری، هیچ آیندهای نخواهی داشت... ولی ما همۀ اینها را داریم.»
در این شرایط اوکراین نگران است که تعلل آمریکا در کمک، باعث دودلی اروپاییها نیز بشود. در هفتههای اخیر، رسانههای اروپایی فراوان از فرض شکست اوکراین و یا مذاکره با روسیه سخن گفتهاند. در این میان فقط تغییرات سیاسی در لهستان به نفع اوکراین تمام شد. دونالد توسک که همین دیشب – دوشنبه ۲٠ آذر - به مقام صدارت رسید، در نخستین سخنرانی رسمیاش خواستار حمایت قوی و یکصدای اتحادیه اروپا از اوکراین شد. لهستان، همسایۀ بزرگ اوکراین تاکنون حدود ۱٫۵ میلیون پناهندۀ اوکراینی را پذیرا شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر