واشنگتن: میان عربستان و آمریکا مشکل اساسی وجود ندارد
ریاض نگران گسترش نفوذ ایران در منطقه، از جمله در عراق، سوریه و یمن است و خواستار دریافت سلاحها و تجهیزات نظامی بیشتری از ایالات متحده است. اوباما تا کنون این خواست عربستان سعودی را رد کرده است.
بر اساس گزارش خبرگزاری آلمان، کاخ سفید روز چهارشنبه (۱۳ مه/ ۲۳ اردیبهشت) اعلام کرد که اختلافات میان آمریکا و عربستان در یک گفتوگوی تلفنی میان ریاض و واشنگتن حل شده است. دربیانیهی کوتاه دولت در این رابطه آمده است که «بین عربستان و آمریکا مشکل اساسی وجود ندارد».
کاخ سفید از دادن اطلاعات دربارهی این که چه کسی مبتکر این تماس بوده، خودداری کرد.
رد دعوت اوباما
عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان، پیشتر گفته بود که ملک سلمان در اجلاس امنیتی مشترک آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس که قرار است روز پنجشنبه (۱۴ مه/ ۲۴ اردیبهشت) در استراحتگاه کمپ دیوید برگزار شود، شرکت نخواهد کرد. به گفتهی وزیر امور خارجه عربستان، محمد بن نایف، ولیعهد عربستان، به جای ملک سلمان در رأس هیئت دیپلماتیک عربستان سعودی، راهی ایالات متحده آمریکا خواهد شد.
باراک اوباما در ماه آوریل، پس از آنکه نکات عمدهی تفاهمنامهی لوزان میان جمهوری اسلامی و گروه ۱+۵ تنظیم شد، سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج را به استراحتگاه خود در مریلند دعوت کرد. قرار بود ملک سلمان در حاشیهی این سفر با باراک اوباما، دیدار و در مورد آیندهی منطقه، نقش ایران در آن و بحران سوریه گفتوگو کند.
ارزیابی رسانههای آمریکا
رسانههای آمریکایی، عدم حضور پادشاه عربستان در این اجلاس را نشانهی نارضایتی ریاض از سیاستهای دولت آمریکا در رابطه با تنظیم تفاهمنامهی لوزان در بارهی برنامهی هستهای ایران ارزیابی میکنند و آن را یک "تندروی" میدانند.
به نظر کارشناسان، عربستان از دستیابی ایران به سلاح اتمی بیم دارد و خواهان آن است که آمریکا طی قراردادی امنیت این کشور را در آینده تضمین کند. ریاض همچنین نگران گسترش نفوذ ایران در منطقه، از جمله در عراق، سوریه و یمن است و طالب دریافت سلاحها و تجهیزات نظامی بیشتری از ایالات متحده است. اوباما تا کنون این خواست عربستان سعودی را رد کرده است.
واشنگتن در حال حاضر، از ریاض در حملات هوایی نیروهای ائتلاف به مواضع شیعیان حوثی در یمن پشتیبانی میکند. به گفتهی توماس لیپمن، کارشناس انستیتوی خاورمیانه در واشنگتن: «آمریکادر این رابطه از هیچ کمکی به عربستان دریغ نکرده است.»
تفاوت خطمشی سیاسی در خانوادهی پادشاهی
این کارشناس معتقد است که ریاض در حال حاضر در موقعیتی قرار ندارد که بتواند ایالات متحده را تحت فشار بگذارد. وزیر امور خارجه عربستان سعودی، روز چهارشنبه (۱۳ مه) در گفتوگو با CNN تاکید کرد که ارزیابی رسانههای آمریکایی از رد دعوت اوباما از سوی ملک سلمان، نادرست است. وی همچنین افزود: «این تفسیر که واکنش ما تندروی بوده، بهکلی بیاساس است.»
عادل الجبیر، افزون بر این یادآور شد که هیئت نمایندگی عربستان در کمپ دیوید به خوبی میتواند مواضع این کشور را نمایندگی کند.
کارشناسان، گفتههای عادل الجبیر را نشانهی تعدیل مواضع ملک سلمان و دال بر تفاوت خطمشی و سیاست این پادشاه ۷۹ ساله و جانشین او ارزیابی میکنند. به باور این گروه، محمد بن نایف از هماکنون زمام امور این کشور پادشاهی را در عمل به دست گرفته است.دويچه وله
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر