جنگ غزه و اوکراین و وضعیت حقوق بشر در ایران روی میز شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد
پنجاه و پنجمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد صبح امروز دوشنبه در ژنو آغاز به کار کرد. این اولین نشست این شورا از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در هفتم اکتبر است. جنگ غزه در کنار تهاجم نظامی روسیه به اوکراین که وارد سومین سال خود شده است، محور اصلی گفتگوها در نشست این دوره این شورا خواهد بود. این درحالی است که همه کشورها خوانش یکسانی از این دو جنگ و به طور کلی از حقوق بشر ندارند. ارائه گزارش هیئت حقیقتیاب در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران نیز از دستور کارهای این نشست است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در سخنرانی افتتاحیه این نشست گفت که ناتوانی شورای امنیت سازمان ملل در اتخاذ ابتکار لازم در مواجهه با جنگهای اوکراین و نوار غزه «به شدت» اقتدار آن را تضعیف کرده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد یادآور شد: حقوق بشر از صلح جدایی ناپذیر است. و این دو مفهوم امروزه از هر سو مورد حمله قرار گرفته است. گوترش در مورد وضعیت غزه و حمله احتمالی اسرائیل به رفح، اظهار داشت که تهاجم گسترده به این شهر، «نه تنها برای بیش از یک میلیون غیرنظامی فلسطینی که در آنجا پناه گرفتهاند، وحشتناک خواهد بود، بلکه به منزله ناقوس مرگ برای برنامههای کمک رسانی سازمان ملل خواهد بود.
دبیرکل سازمان ملل متحد تاکید کرد که «هیچ چیزی نمیتواند قتل، جراحت، شکنجه و ربودن عمدی غیرنظامیان، استفاده از خشونت جنسی یا شلیک کور راکت به سمت اسرائیل توسط حماس را توجیه کند.» وی همچنین افزود: «هیچ چیز مجازات دسته جمعی مردم فلسطین را توجیه نمی کند.»
نشست پرکار امسال
ژرمی لانش، خبرنگار رادیو بینالمللی فرانسه در ژنو توضیح داد که بحران در غزه و اوکراین تنها بخشی از موضوعات مطرح در نشست این دوره شورای حقوق بشر سازمان ملل هستند. بحرانهای دیگری همچون سودان، سوریه، هائیتی و جمهوری دموکراتیک کنگو وجود دارد که یکی از بزرگترین بحرانهای انسانی و آوارگی داخلی در جهان است. این دقیقاً همان چیزی است که کشورهای موسوم به جنوب به خاطر آن کشورهای غربی را مورد انتقاد قرار میدهند؛ اینکه به اندازه موضوع اوکراین به سایر بحرانهای حقوق بشری توجه نمیکنند.
این انتقادی است که از سوی روسیه به آن دامن زده میشود. مسکو که در سال ۲۰۲۲ از شورا کنار گذاشته شده است، همچنان در پشت صحنه بسیار تأثیرگذار است.
مساله ایران هم یکی دیگر از موضوعاتی است که در نشست امسال به آن پرداخته خواهد شد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی برای شرکت و سخنرانی در این نشست به ژنو سفر کرده است.
همچنین بخوانیدگزارش کمیته حقیقتیاب شورای حقوق بشر: ایران همچنان به سرکوب خیزش سراسری ادامه میدهد
به گزارش رسانههای ایران، ارائه گزارش از سوی گزارشگر ویژه و همچنین گزارش هیئت حقیقتیاب در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران از دستور کارهای این نشست است.
کمیته حقیقتیاب سازمان ملل در بحبوحه اعتراضات خیزش سراسری در ارتباط با سرکوب معترضان در ایران تشکیل شد تا در ارتباط با موارد نقض حقوق بشر تحقیق کند.
حال که تمرکز نشست امسال بر روی دو جنگ اوکراین و غزه است باید دید که آیا شورای حقوق بشر سازمان ملل ماموریت هئیت حقیقتیاب درباره ایران را تمدید خواهد کرد یا خیر.
ار اف ای
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر