احتمال شعله ور شدن جنگ تمام عیار میان اسرائیل و حزب الله
پس از حملۀ حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر و آغاز جنگ غزه، ارتش اسرائیل بر شدت حملات خود به خاک سوریه افزوده است. گفته میشود روز پنجشنبه ۲۸ دسامبر نیز سپاه پاسداران یازده تن از مقامهای ارشد خود را در حملۀ اسرائیل به فرودگاه دِمَشق از دست داد. از سوی دیگر، حزبالله لبنان نیز از آغاز جنگ تاکنون روزی نبوده است که موشک به خاک اسرائیل شلیک نکند. با کشته شدن فرمانده ارشد سپاه قدس، حزبالله نیز بر حملات خود به خاک اسرائیل افزوده است.
به گزارش اندیشکدۀ آمریکاییِ «مؤسسۀ مطالعات جنگ»، شبهنظامیان حزبالله تنها در روز پنجشنبه، ۲۸ دسامبر، پنج حمله به تأسیسات نظامی اسرائیل در شمال آن کشور انجام دادند. دیگر جنگجویان طرفدار ایران نیز ۵۰ موشک به سوی منطقۀ گالیله شلیک کردند.
از ۷ اکتبر تاکنون ۱۶۰ تن از جمه ۱۹ غیرنظامی در درگیریها میان اسرائیل و حزبالله جان خود را از دست دادهاند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، در این درگیریها ۱۵ اسرائیلی از جمله ۴ غیرنظامی کشته شدهاند. حدود ۶۰ هزار اسرائیلی وابسته به ۴۰ جماعتِ ساکن در شمال اسرائیل خانههای خود را ترک کردهاند. به گزارش سازمان بینالمللی مهاجرت، در حدود ۷۵ هزار لبنانی از جمله ساکنان بسیاری از روستاهای مسیحینشین لبنان نیز برای فرار از بمبارانهای اسرائیل مجبور به ترک خانههای خود در مناطق مرزی شدهاند.
به فرمان وزارت جنگ اسرائیل، شهر «کریات شمونه» در شمال غرب آن کشور تخلیه شده و ساکنان آن، که جمعیتی بیش از ۲۳ هزار تن را تشکیل میدهند به مهمانخانههای دولتی منتقل شدهاند. پیش از آن، اسرائیل آبادیهای دیگری را در نزدیکی مرز لبنان تخلیه کرده بود. اما تخلیۀ شهر «کریات شمونه» نشاندهندۀ وضع بحرانی مناطق مرزی اسرائیل با لبنان است. گفته میشود دولت اسرائیل به این نتیجه رسیده است که به زودی جنگ آن کشور با حزبالله آغاز خواهد شد.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که نه ایران و نه حزبالله علاقهای به گسترش جنگ ندارند. زیرا میدانند که با این کار هرگونه ثبات از منطقه رخت برخواهد بست. ظاهراً اسرائیل نیز خواهان گسترش جنگ نیست و اگر تهدید به واکنش نظامی گستردهتری میکند، برای آن است که جامعۀ بینالمللی و مقامهای لبنانی حزبالله را زیر فشار بگذارند تا کمی آرام بگیرد.
روز چهارشنبه ۲۷ دسامبر، بنی گانتز، وزیر پیشین دفاع و رئیس ستاد ارتش اسرائیل که اکنون یکی از اعضای کابینۀ جنگی اسرائیل است، گفت: «وضعیت در مرز شمال اسرائیل نیازمند تغییر است و افزود: اگر جهان و دولت لبنان برای دور نگه داشتن حزبالله از مرزها و جلوگیری از حملات آن به ساکنان شمال اسرائیل کاری نکنند، نیروهای دفاعی اسرائیل این کار را انجام خواهند داد. فرمانده ارتش اسرائیل نیز گفت: ارتش آمادۀ مداخله است و در صورت گشودن جبهۀ دوم در شمال، طرح هایی را به تصویب رسانده است.
اما نباید فراموش کرد که حزبالله توانایی نظامی برتر و شبکهای گسترده تراز حماس دارد. به گزارش گاردین، فرانسه و آمریکا برای تنشزدایی میان اسرائیل و حزبالله سخت مشغول «مذاکرات محرمانه» اند و میخواهند حزبالله را راضی کنند تا نیروهایش را چنان که قطعنامۀ ۱۷۰۱ سازمان ملل مقرر داشته است، تا شمال رود لیطانی در ۳۰ کیلومتری مرز عقب براند. این قطعنامه برای پایان دادن به جنگ ۲۰۰۶ میان اسرائیل و حزبالله صادر شده است. برپایۀ قطعنامه، تنها ارتش لبنان و نیروهای موقت سازمان ملل میتوانند در فاصلۀ میان آن رود و مرز لبنان با اسرائیل مستقر شوند.
مقامهای اسرائیلی خواهان اجرای ُمفاد آن قطعنامه اند. نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان، در ۲۲ دسامبر گفت: آماده است به مُفاد قطعنامههای بینالمللی عمل کند، به شرطی که اسرائیلیها نیز به آنها متعهد باشند و با احترام به قوانین و قطعنامههای بینالمللی از مناطق اشغالی لبنان خارج شوند.
قطعنامۀ ۱۷۰۱ از زمان تصویب آن در ۲۰۰۶ تاکنون هیچگاه رعایت نشده است. حزبالله هرگز جنگجویانش را از منطقۀ مرزی بیرون نبرده است و اسرائیل هر روز به حریم هوایی لبنان تجاوز میکند. گفته میشود طرفین، آن قطعنامه را تاکنون ۳۰ هزار بار زیر پا گذاشتهاند. افزون بر این، تنها ۱۷۰۰ سرباز لبنانی در منطقۀ مرزی مستقر هستند، در حالی که قطعنامه از استقرار ۱۵۰۰۰ سرباز سخن میگوید.
دولتهای فرانسه و آمریکا در مذاکراتی که امروز محرمانه پیش میبرند میکوشند راهحلی برای اجرای آن قطعنامه پیدا کنند. وگرنه خطر گسترش جنگ میان اسرائیل و حزبالله نه تنها لبنان بلکه منطقه را تهدید میکند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر