۱۳۹۳ بهمن ۲۸, سه‌شنبه

اياد علاوي : روند سياسي در مسير نااميدي و ويراني، امنيت در پس‌رفت و داعش در حال پيشرفت



گفتگو با دكتر علاوي درباره آشتي ملي بعد ترور شيخ جنابي و حوادث اخير

تلويزيون الشرقيه-15 فوريه 2015
دكتر علاوي الآن با ما در تماس است كه از وي درباره آشتي ملي پرسيدم كه آيا بعد ترور شيخ جنابي و حوادث اخير آيا اين موضوع هنوز ممكن است؟
علاوي: روند سياسي در مسير نااميدي و ويراني مي‌رود و از آمدن نخست‌وزير جديد خوشحال شديم كه يكي از دلايل ورود من به دولت همين بود ولي گويا تاكنون چيزي عوض نشده است و همان مشكلات ادامه دارد و اگر اين روند سياسي تغيير نكند عراق به سمت تشنج بيشتر خواهد رفت.
مجري: يعني با اين حال روند سياسي بايد به سوي توافقات جديد برود؟ 
علاوي: توافقات شده بود كه اين دولت هم طبق آن تشكيل شد و توافقات آشكاري حول حقوق شهروندان، تحصن‌ها و تظاهرات بود و به نتايجي واضح مثل ريشه‌كني و آزادي دستگيرشدگان و گارد ملي و قانون 4 تروريسم و مهاجران و عفو عمومي رسيده بوديم كه همه بخار شد. ما گفتيم نقشه مسير و برادران در ائتلاف نيروهاي ملي گفتند برگه حقوق كه همه بخار شد و اوضاع رو به بحران شد به‌خصوص اين حوادث اخير از جمله ريشه‌كني بعث و ترور شهيد قاسم كه معلوم است كه دولت كنترل امنيتي كشور به‌خصوص در بغداد و كمربندي بغداد را در دست ندارد و تعداد مهاجران هم زياد شده و اموال و خانه‌هايشان غارت مي‌شود و گارد ملي محقق نشده است و هيچ جايگزين به غير از گارد ملي مثل ازدياد نيروهاي مسلح و تغييرشان و مجهز كردن پادگانهاي استانها و يك ارتش ملي ديده نمي‌شود... نتايج خطرناكي خواهيم داشت از جمله گسترش داعش و سوءاستفاده از وضع عراق و افزايش عملياتش كه قادر خواهد بود در چند محور حمله كند.
مجري: آيا اگر اين وضع ادامه يابد آشتي ملي تمام خواهد شد يا شما استعفا خواهيد داد؟
علاوي: دو موضوع وجود دارد يكي محقق شدن آشتي ملي كه شرط اصلي در ثبات عراق است و شرط دوم بناي مؤسسات حرفه‌اي در زمينه نيروهاي امنيتي و نظامي و در زمينه قوه قضاييه و قانون است و بدون اين مؤسسات و آشتي ملي ثباتي در كار نخواهد بود و سازمانهاي تروريستي بيشتري كه جديداً اسم آنها را مي‌شنويم ظاهر خواهند شد كه يكي از آنها خراساني است...
مجري: شما مسئوليت اداره آشتي ملي را به عهده داشتيد و با اين اوضاع آيا از اين مسئوليت دست برخواهيد داشت و استعفا خواهيد داد؟
علاوي: من به سه دليل وارد اين دولت و روند سياسي شدم كه يكي اصرار نيروهاي سياسي بود و دوم اين‌كه عراق آخرين فرصت براي خروج از بحران را داشت و تجزيه نشود و سوم اين‌كه آشتي ملي هميشه در نظرم بود و به آن توجه داشتم. ولي ديديم كه نيروهايي عراقي و بين‌المللي هستند كه به اين كار اعتقادي ندارند و آشتي محقق نشد و تصميمات اخير در كيسه آشتي ملي نريخت و فقط كنفرانس و فراخوان و مهماني ديده شد كه فايده نداشت. اگر روند سياسي اين‌طور ادامه يابد موضوع استعفاي من مطرح نيست و موضوع اين است كه اين روند، عراقي نيست و به جيب مردم عراق نمي‌رود و نمي‌شود كه فقط يك نفر در روند سياسي باقي بماند و ما تلاش كرده‌ايم كه خطايا را بگويم و برجسته كنيم ولي نتوانستيم اين‌طور شراكت داشته باشيم و به شكل مسالمت‌آميز ديگري در روند سياسي فعلي كه منحرف شده است، شركت خواهيم كرد و نمي‌خواهيم عليه مردم عراق و تاريخ شاهدين تاييدكننده باشيم.
مجري: بيانيه دفتر نخست‌وزير گفته است كه با همه تروريستها و عاملين ترور شيخ جنابي برخورد خواهد كرد نظرتان درباره اين بيانيه چيست؟
علاوي: ما با گشايش با برادر عبادي برخورد كرده‌ايم و او نيز با گشايش با من صحبت كرده است و آشكارا با وي سه چهار بار گفتگو كرده‌ام و من منتظر اقدام هستم نه اين‌كه در شوراي وزيران تصميماتي عليه جامعه عراق گرفته شود مثل تصميمات اخير درباره بعث و غيره... امنيت در پس‌رفت و داعش در حال پيشرفت است و درباره داعش ملاحظه مي‌كنيم كه مديريت اين جنگ نامشخص است و نهادهاي واقعي عراقي در اين زمينه وجود ندارند و قانوني وجود ندارد اگر هم در بيانيه آقاي عبادي گفته است برخورد مي‌كند او قصد اين كار را به‌طور واقعي دارد ولي با چه كساني؟ و چگونه؟ اين گروه ظالم كه دنبال قتل مردم عراق است و آيا معلوم است چه‌‌كسي شهيد قاسم جنابي را ترور كرد و انفجارها را انجام مي‌دهد؟ همه اين مسائل بايد حل شود و من به آقاي عبادي گفتم كه اگر درست برود او را كمك خواهيم كرد ولي اگر طور ديگري باشد ما آمادگي نداريم كه وارد روند سياسي شويم كه هيچ‌كاره باشيم...
مجري: صالح المطلك گفته است اين شبه‌‌نظاميان هستند كه قدرت واقعي را در دست دارند و ديروز هم گفت كه بايد شوراي وزيران قانون حذف اقدامات شبه‌نظاميان را تصويب كند. ولي گويا قانون گارد ملي اين قانون شبه‌نظاميان را در چارچوب گارد ملي مشروع كرده است.
علاوي: گارد ملي در نتيجه مواردي بود كه يك سال و نيم قبل در برخي استانها اتفاق افتاد تحصن‌ها و اعتراضات و تظاهرات مسالمت‌آميز و غيره. به اين دليل گارد ملي مطرح شد كه متأسفانه ارتش و پليس رودرروي مردم عراق ايستادند . بايد حتي اگر گارد ملي تصويب شد جزيي از نيروهاي مسلح عراق باشد و تابع قانون و دولت باشد و اي كاش درهاي ارتش براي سابقين باز مي‌شد و يك ارتش همگاني تشكيل مي‌شد ولي الآن در اين حادثه شهيد قاسم معلوم نيست ارتش و پليس كجا بوده‌اند و همه اينها جز با محقق شدن آشتي ملي و ساخت نهادهاي دولت تصحيح نخواهد شد و اين دو موضوع هنوز به‌دست نيامده است. بايد يك گفتگوي جدي و واضح در اين زمينه‌ها صورت گيرد من نمي‌دانم چرا از آشتي ملي و وحدت مردم عراق مي‌ترسند...
مجري: شما معاون رئيس‌جمهور عراق هستيد و اطلاعاتي داريد كه بقيه ندارند به نظر شما الآن قدرت در دست مقامات فعلي است يا مقامات دولت قبلي؟
علاوي: من نمي‌خواهم وارد جزييات شوم كه چه‌كسي بر عراق حكومت مي‌كند ولي طبق تصميمات اتحاد ملي قرار شد كه آقاي عبادي نخست‌وزير شود و ما استقبال كرديم و او را انتخاب كرديم و با او صحبت كرديم و او گفت كه يك مرحله جديد را شروع مي‌كند من نمي‌دانم كه چه‌كسي الآن حكومت مي‌كند ولي وي الآن رئيس شوراي وزيران است و رياست‌جمهوري هم در كنار اوست و بايد اين‌طور مي‌شد ولي چرا توافقات اجرا نشد و چرا به عقب برگشتيم چيزي است كه ما را بيشتر به عقب مي‌برد و آيا معقول است بعد 12سال هنوز روي بعث تمركز كنيم و از بعث بترسيم؟ پس من بدون اين‌كه وارد جزييات شوم مي‌گويم عبادي است كه الآن حكومت مي‌كند و قدرت در دست اوست.
مجري: ولي به‌طور واقعي قاسم سليماني فرمانده سپاه قدس ايران حاكم عراق است.
علاوي: بله دخالتهاي ايران سودمند نيست و به جيب مردم عراق نمي‌ريزد و من وقتي در داووس با وزير خارجه ايران صحبت كردم و به او گفتم كه قبول نمي‌كنيم ايران دخالت كند همان‌طور كه مي‌خواهيم عراق جايي نباشد كه كسي به ايران برود و دخالت كند و مي‌خواهيم كه ايران همسايه مهم و برادر عراق باشد و قبول نمي‌كنيم ايران در امور داخلي‌مان دخالت كند و قبول نمي‌كنيم كه اين فرمانده سپاه و قدس بگويد كه 5پايتخت عربي و دمشق و بيروت و بغداد و منامه و صنعا را اداره مي‌كنيم و گفتم كه اين چه حرفهايي است كه عليه يك كشور مستقل مثل عراق گفته مي‌شود. بله ايران نفوذ بسياري در عراق دارد و متأسفانه هرچه دولت عقب مي‌آيد كشورهاي خارجي بيشتر دخالت مي‌كنند چه از ترس خودشان و چه به‌خاطر كنترل امور عراق. به همين دليل من با برادر عبادي صحبت كردم و مواضعمان يكي بود ولي متأسفانه به نتيجه نرسيديم و اگر او نمي‌توانست اين اقدامات را انجام دهد اتحاد ملي بايد يك جايگزين كه بتواند اين كارها را پيش ببرد انتخاب كند و اگر مي‌تواند انجام دهد ما پشتيبان وي خواهيم ماند... توپ الآن در زمين برادر عبادي است و ما با او بيعت كرديم و گفتيم و به او رأي داديم ولي اصلاحات كي شروع مي‌شود؟ بناي نهادهاي عراقي كي شروع مي‌شود؟ دخالتهاي ايران كي تمام مي‌شود؟ پس فردا معاون رئيس‌جمهور ايران مي‌آيد و مي‌خواهيم آشكارا با وي در جلسه صحبت كنيم كه درباره عراق چه كار داريد مي‌كنيد؟ اين موضوع مهمي است. ما دخالت از هر طرف و نه فقط ايران را رد مي‌كنيم. ما دنبال روابط مثبت با ايران و تركيه و عربستان و كويت و اردن و ديگران هستيم و اظهارات تحريك‌كننده را قبول نداريم... با اين حوادث اخير مثل ترور شهيد قاسم بايد راه‌حل ريشه‌اي انجام شود و به آخر خط رسيده‌ايم و اگر همين‌طور برويم داعش جلوتر مي‌آيد و اگر در حل امور ريشه‌اي كاري نكنيم امور خيلي خطرناك‌تر خواهد شد.».ايران اسرار

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر