ابومحمد الجولانی، فرمانده ائتلافی که رژیم اسد را سرنگون کرد کیست؟
ابومحمد الجولانی، رهبر اسلامگرای ائتلاف شورشیان مخالف اسد که حملات اخیر در سوریه را هدایت کرد و به گفته رزمجویانش روز یکشبه باعث سقوط بشار اسد شد، در سالهای گذشته برای رسیدن به اهداف خود از گفتمانی بنیادگرا و نزدیک به القاعده فاصله گرفته و تلاش کرده تصویری معتدل از گروه خود نشان دهد.
رهبر گروه هیئت تحریر الشام، شاخه سابق القاعده در سوریه، هدف خود را سرنگونی بشار اسد تعیین کرده بود که از سال ۲۰۰۰ قدرت را در سوریه در دست داشت. روز یکشنبه، شورشیان وارد پایتخت شدند و شهر «دمشق را آزاد» اعلام کردند.
جولانی که قدی بلند، اندامی درشت و ریش سیاه دارد، عمامه جهادی را که در آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ به سر میکرد، بهتدریج کنار گذاشت و لباس نظامی و گاهی حتی لباس غیرنظامی به تن کرد.
از زمان جدایی از القاعده در سال ۲۰۱۶، این گروه تلاش کرده است تصویر گذشته را پاک و چهره معتدلتری از خود ارائه کند. اما تحلیلگران و مقامات غربی چندان به این تغییر رویکرد باور نداشته و هیئت تحریر الشام را همچنان در زمره گروههای تروریستی طبقهبندی میکنند.
توماس پیرت، محقق مرکز ملی پژوهشهای علمی فرانسه و کارشناس اسلامگرایی در سوریه، به خبرگزاری فرانسه گفته که جولانی «یک رادیکال عملگرا است».
جولانی، با نام اصلی احمد حسین، متولد ۱۹۸۲ است که در محله مرفه «المزه» در دمشق در خانوادهای ثروتمند بزرگ شد و تحصیل در رشته پزشکی را آغاز کرد.
به دنبال حمله شورشیان که در ۲۷ نوامبر آغاز شد، جولانی، امضا با نام واقعی خود را آغاز کرد. او در مصاحبهای در سال ۲۰۲۱ با شبکه آمریکایی PBS گفته بود که الجولانی، نام جهادی او، اشارهای است به ریشههای خانوادگی او در بلندیهای جولان سوریه.
به گفته وی، پدربزرگش در سال ۱۹۶۷ و به دنبال تصرف بخش بزرگی از این فلات سوریه توسط اسرائیل، از جولان آواره شد.
به نوشته وب سایت میدل ایست آی، پس از حملات ۱۱ سپتامبر بود که «نخستین نشانه های جهادگرایی در زندگی جولانی ظاهر شد و او شروع به شرکت در موعظهها و میزهای گرد مخفیانه در حومه شهر دمشق کرد».
پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳، وی برای جنگ به این کشور همسایه سوریه رفت و در آنجا به گروه القاعده در عراق به رهبری ابومصعب الزرقاوی پیوست. بعدها به مدت پنج سال زندانی شد.
پس از شروع شورش علیه اسد در سال ۲۰۱۱، او به کشور خود بازگشت و جبهه النصره را تأسیس کرد که در ادامه به هیئت تحریر الشام تبدیل شد.
او در سال ۲۰۱۳ از بیعت با ابوبکر البغدادی، رهبر آینده داعش امتناع کرد و رهبر القاعده، ایمن الظواهری را ترجیح داد.
ابو محمد الجولانی به گفته حامیانش واقع بین و به گفته مخالفانش فرصت طلب توصیف شده است. او در سال ۲۰۱۵ ادعا کرد که برخلاف داعش قصد حمله به اهداف غرب را ندارد. زمانی که از القاعده جدا شد، گفت که این کار را برای «از بین بردن بهانههای ارائه شده توسط جامعه بین المللی» برای حمله به سازمانش انجام داده است.به نوشته خبرگزاری فرانسه، او با اتخاذ رویکرد دستکش مخملی در مشت آهنین، در ژانویه ۲۰۱۷ ادغام در هیئت تحریر الشام را به شورشیان رادیکال در شمال سوریه تحمیل کرد. او یک اداره مدنی راه اندازی کرد و نسبت به مسیحیان استان ادلب (شمال غربی سوریه) که گروهش آن را کنترل میکرد، کارهایی کرد.
در این دوره بود که هیئت تحریر الشام توسط ساکنان، بستگان زندانیان و مدافعان حقوق بشر متهم به سوء استفادههایی شد که به گفته سازمان ملل متحد، جنایات جنگی محسوب میشود و چند ماه پیش، به تظاهراتهایی منجر شد.
پس از آغاز حمله اخیر، جولانی تلاش کرد به ساکنان حلب، شهری که جمعیت بزرگ مسیحی دارد، اطمینان دهد و از جنگجویان خود خواست تا «امنیت در مناطق آزاد شده» را حفظ کنند.
آرون لوند، پژوهشگر خاورمیانه معتقد است: «همه چیز به سیاست خوب بستگی دارد. هر چه ترس مردم سوریه و جامعه بینالمللی کمتر باشد، جولانی بیشتر به عنوان یک بازیگر مسئول ظاهر میشود تا یک افراطی جهادی سمی، و کار او آسانتر خواهد شد.»
او تاکید کرد: «آیا این کاملاً صادقانه است؟ قطعاً نه. این مرد از یک سنت بنیادگرای مذهبی بسیار تندرو میآید. اما کاری که او انجام میدهد کار هوشمندانهای برای گفتن و انجام دادن در این زمان است.»ار اف ای
این نوشته ها هرگز نظرات ما را منعکس نمیکندونظر سایت ار اف ای است
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر