۱۴۰۳ بهمن ۷, یکشنبه

هشدار درباره اجرای حکم اعدام دو زندانی سیاسی در روزهای آینده

 هشدار درباره اجرای حکم اعدام دو زندانی سیاسی در روزهای آینده


بهروز احسانی ( راست) و مهدی حسنی در معرض اعدام قرار گرفتند

سازمان حقوق بشر ایران از انتقال بهروز احسانی اسلاملو و مهدی حسنی، از بازداشت‌شدگان اعتراضات ۱۴۰۱، به مکانی نامعلوم خبر داد و از خطر اجرای قریب‌الوقوع حکم اعدام آنها ابراز نگرانی کرد.

فرزند آقای حسنی نیز روز یکشنبه ۷ بهمن اعلام کرد پدرش به زندان قزل‌حصار منتقل شده و خبر داد جمهوری اسلامی «قصد جان» پدرش را کرده است.

این دو زندانی که رسانه‌های حقوق بشری آنها را «هواداران سازمان مجاهدین خلق» اعلام کرده بودند، پیشتر و در اواخر شهریور ۱۴۰۳ در دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری، به اتهام بغی، محاربه، افساد فی‌الارض و عضویت در سازمان مجاهدین خلق به اعدام محکوم شده بودند.

سازمان حقوق بشر ایران هشدار داده با توجه به فضای سیاسی کنونی، احتمال اجرای حکم آنها و سایر زندانیان با اتهام‌ مشابه بالاست.

سازمان حقوق بشر ایران به نقل از «منابع آگاه» اعلام کرده که از صبح یکشنبه هفتم بهمن ماه، بهروز احسانی‌ اسلاملو، ۶۹ ساله و مهدی حسنی، ۴۸ ساله «جهت اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی منتقل شده‌اند و قرار است طی روزهای آینده حکم اعدام ایشان به اجرا درآید».

حساب کاربری مریم حسنی، دختر مهدی حسنی، در شبکه ایکس گفته است که خانواده او هنوز نمی‌دانند که آیا آقای حسنی در زندان قزل‌حصار به بند زندانیان سیاسی منتقل شده یا در سلول انفرادی است و از مردم خواسته که صدای او باشند.

در همین حال،‌ مصطفی نیلی، وکیل بهروز احسانی‌اسلاملو، روز یکشنبه در حساب شبکه ایکس خود اعلام کرد که درخواست اعاده دادرسی این زندانی هفته گذشته ثبت و صبح شنبه به یکی از شعب دیوان عالی کشور ارجاع شده است.

بر اساس تبصره ماده ۴۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری، اجرای حکم اعدام باید متوقف شود، اما در مواردی مشابه، اعدام زندانیان با وجود ارائه درخواست اعاده دادرسی، به اجرا در آمده است.

بهروز احسانی پاییز ۱۴۰۱ در تهران و مهدی حسنی شهریور همان سال در زنجان بازداشت و در پرونده‌ای مشترک با اتهام‌های سیاسی به اعدام محکوم شدند.

این دو زندانی طی بازداشت طولانی در سلول انفرادی و تحت فشار برای اعتراف اجباری، از حق دسترسی به وکیل و تماس با خانواده خود محروم بوده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران با ابراز نگرانی درباره خطر اجرای قریب‌الوقوع حکم اعدام آنها از جامعه جهانی و نهادهای حقوق بشری خواسته است برای جلوگیری از این اعدام‌ها واکنش نشان دهند و هزینه سیاسی آن را افزایش دهند.

کارشناسان و نهادهای حقوق بشری بارها با هشدار در مورد افزایش چشمگیر شمار اعدام‌ها در ایران، از جمهوری اسلامی ایران خواسته‌اند بی‌درنگ اجرای حکم اعدامِ تمامی محکومان به مجازات مرگ را متوقف کند. رادیو فردا

۱۴۰۳ بهمن ۳, چهارشنبه

اسعد الشیبانی در اجلاس «داووس»: لغو تحریم‌ها گام اساسی برای ثبات سوریه است

اسعد الشیبانی در اجلاس «داووس»: لغو تحریم‌ها گام اساسی برای ثبات سوریه است


اسعد الشیبانی وزیر خارجه سوریه


وزیر خارجه سوریه در اجلاس «داووس» تاکید کرد کشورش با در پیش گرفتن رویکردی صلح‌طلبانه علیه هیچ کشوری در جهان تهدید نخواهد بود.

اسعد الشیبانی، وزیر خارجه سوریه تحریم‌ها را بزرگ‌ترین چالش پیش‌روی کشورش دانست و بر ضرورت لغو این تحریم‌ها به عنوان گامی اساسی برای برقراری ثبات در سوریه تاکید کرد.

الشیبانی طی سخنانی که در حاشیه کنفرانس «داووس» سوئیس ایراد کرد، افزود که جهان باید تحریم‌های خود را متوجه بشار اسد کند که در روسیه حضور دارد.

وزیر خارجه سوریه گفت که وضعیت امنیتی در کشور به وضعیت قابل قبولی رسیده است و کشورش برای همه اقشار مردم سوریه خواهد بود و به هیچ وجه وارد جنگ داخلی یا فرقه‌ای نخواهد شد.

وی همچنین توضیح داد که دمشق تضمین خواهد کرد که زنان سوریه نقش خود را در کشور ایفا کنند و اداره جدید نمی‌خواهد کشور همچنان به کمک‌های بشردوستانه وابسته باقی بماند.

الشیبانی اظهار داشت که سوریه در حال تلاش برای ایجاد شراکت با کشورهای خلیج در بخش‌های انرژی و برق است.

تهدیدی علیه هیچ کشوری نخواهیم بود

الشیبانی در ادامه گفت که فرصت‌های زیادی برای سرمایه‌گذاری در منابع صنعتی و گردشگری سوریه وجود دارد، و تأکید کرد که حکومت جدید برنامه‌های آموزشی حرفه‌ای ارائه خواهد داد.

الشیبانی همچنین اشاره کرد که اقتصاد سوریه به روی سرمایه‌گذاری خارجی به رغم چالش‌های اقتصادی بزرگ باز خواهد بود.

او تأکید کرد که سوریه می‌خواهد کشوری صلح‌طلب باشد و تهدیدی علیه هیچ کشوری در جهان نخواهد بود.

اظهارات الشیبانی در مجمع اقتصادی جهانی داووس بیان شد، جایی که برای نخستین بار سوریه در این نشست سالانه تصمیم‌گیرندگان جهانی شرکت می‌کند.

«لغو تحریم‌ها»

پیشتر وزیر خارجه سوریه اعلام کرده بود که از این سفر برای تجدید درخواست‌ها به منظور لغو تحریم‌های شدید دوران رژیم مخلوع اسد بهره خواهد برد، تحریم‌هایی که به گفته او مانع از بهبود اقتصادی سوریه می‌شود و از آمادگی دیگر کشورها برای سرمایه‌گذاری در کشورش جلوگیری می‌کند.

در این راستا به‌رغم این‌که کشورهای غربی به سرعت با مقامات جدید در سوریه وارد تعامل شده‌اند، بسیاری از آن‌ها کاهش تحریم‌ها را به محقق شدن تعهدات مقامات حکومت جدید سوریه منوط کرده‌اند.العربیه فارسی

آتش‌سوزی در انبارهای نفتی 18 هزار تُنی جنوب تهران

 آتش‌سوزی در انبارهای نفتی 18 هزار تُنی جنوب تهران


آتش سوزی در انبار نفت ۱۸هزار تنی در تهران

شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران امروز چهارشنبه اعلام کرد حادثه‌ای در مخازن نفتی با ظرفیت 18 هزار تن در شهر ری واقع در جنوب تهران رخ داده است.

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران این حادثه را در مخازن با ظرفیت 18 هزار تن، در تاسیسات ذخیره‌سازی نفت ری تأیید کرده است.

یک مقام مسئول در شرکت دولتی نفت ایران اعلام کرد که این حادثه مربوط به یک سایت ذخیره‌سازی گاز مایع در شهر ری بوده است و نه مخازن نفتی، برخلاف آنچه که در برخی گزارش‌ها آمده است.

یکی از آتش‌نشانان حاضر در محل حادثه به خبرگزاری «مهر» گفت: «آتش‌سوزی اکنون مهار شده و از گسترش آن جلوگیری شده است. آتش‌نشانان همچنان در محل حادثه حضور دارند.»

آتش‌سوزی در پالایشگاه‌ها و مخازن نفتی در ایران پدیده‌ای نادر نیست. در مهر 1403، یک نفر در حادثه‌ای مشابه در یکی از پالایشگاه‌های نفت جان خود را از دست داد. پیش از آن نیز در حادثه‌ای جداگانه در مرکز کشور، دست‌کم دو نفر کشته و هفت نفر زخمی شدند.العربیه فارسی

ترامپ: پوتین اگر به «جنگ بیهوده» اوکراین پایان ندهد با تحریم‌های زیادی مواجه خواهد شد

 ترامپ: پوتین اگر به «جنگ بیهوده» اوکراین پایان ندهد با تحریم‌های زیادی مواجه خواهد شد

دونالد ترامپ

روسیه ماه گذشته در واکنش به پشتیبانی نظامی غرب از کییف اعلام کرد هنوز مبنایی برای مذاکره در مورد چگونگی پایان دادن به جنگ در اوکراین وجود ندارد.

دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهوری ایالات متحده بعد از تهدیدهای مکرر برای مجازات پوتین در صورت عدم پایان دادن به جنگ در اوکراین، مجددا موضع خود را تکرار کرد.

رئیس‌ جمهوری آمریکا تهدید کرد که در صورت عدم توافق مسکو برای خاتمه دادن به جنگ، روسیه با «بسیاری از تحریم‌ها» مواجه خواهد شد.

ترامپ همچنین اظهار داشت که هدفش اذیت کردن روسیه نیست و او مردم روسیه را دوست دارد، و همیشه رابطه بسیار خوبی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری این کشور داشته است.

دونالد ترامپ نیز اعلام کرد که او با همتای روسی خود صحبت خواهد کرد و از پوتین خواهد خواست تا این «جنگ بیهوده» را متوقف سازد.

رئیس جمهوری آمریکا در عین حال تهدید کرد که اگر به زودی توافقی درباره اوکراین صورت نگیرد، شرایط وخیم‌تر خواهد شد و چاره‌ای جز اعمال مالیات‌ها، تعرفه‌ها و تحریم‌های شدید‌تر باقی نخواهد ماند.

گفتنی است که ترامپ بارها احتمال اعمال تحریم‌های بیشتر علیه روسیه را در صورت امتناع رئیس ‌جمهوری روسیه از مذاکره برای پایان دادن به جنگی که نزدیک به سه سال است در اوکراین ادامه دارد، تکرار کرده بود.

این تهدید رئیس‌ جمهوری ایالات متحده در حالی مطرح می‌شود که او تاکنون هیچ جزئیاتی در مورد تحریم‌های اضافی احتمالی علیه مسکو که قبلاً نیز تحت تحریم‌های گسترده غربی قرار گرفته است، ارائه نکرد.

روسیه ضمن تاکید بر موضع ثابت خود در خصوص مذاکرات، ماه گذشته اعلام کرد که هنوز مبنایی برای مذاکره در مورد چگونگی پایان دادن به جنگ در اوکراین وجود ندارد، چرا که کی‌یف 19 سامانه دفاع هوایی اضافی را به شکل فوری درخواست کرده است.العربیه فارسی

سپاه پاسداران هزار تُن "سُدیم پرکلرات" برای سوخت موشک‌های خود از چین خریده است

سپاه پاسداران هزار تُن "سُدیم پرکلرات" برای سوخت موشک‌های خود از چین خریده است

خامنه ای وپاسداران در رویای بمب

نشریۀ "فاینشنال تایمز" به نقل از مقامات امنیتی دو کشور غربی خبر داد که دو کشتی سپاه پاسداران که حامل هزار تُن "سُدیم پرکلرات" از ترکیبات شیمایی مهم موتور موشک‌های بالستیکی است در هفته‌های آینده از چین به بندر عباس خواهند رسید.  

دو مقام امنیتی غرب همچنین گفته‌اند که با این حجم از "سُدیم پرکلرات" می‌توان ۱۳٠٠ تُن سوخت لازم برای ٢٦٠ موشک میانبرد تولید کرد. مقامات امنیتی غرب به "فاینشنال تایمز" گفته‌اند که سه‌شنبه گذشته دو کشتی ایرانی این مادۀ شیمیایی را از جزیرۀ دایشان در چین به مقصد بندر عباس برای سپاه پاسداران حمل کرده‌اند. قرار است کشتی‌های سپاه پاسداران سه هفتۀ دیگر به آب‌های جنوبی ایران برسند.

در سال ٢٠٢۳ دولت آمریکا شخصیت‌های حقیقی و حقوقی چینی در هُنگ‌کُنگ و ایران و همچنین وابستۀ نظامی ایران در پکن را به اتهام خرید و فروش قطعات و تکنولوژی‌های لازم برای توسعۀ موشک‌های دوربرد ایران هدف تحریم قرار داد. در ژوئیه گذشته دولت آمریکا مجدداً پنج شخصیت حقیقی و هفت شخصیت حقوقی در ایران، چین و هُنگ‌کُنگ را به اتهام کمک به برنامه‌های موشکی و پهپادی ایران تحریم کرد.

ادعای قدرقدرتی در منجلاب شکست‌های همه‌جانبه برای رفع و رجوع ورشکستگی و ناترازیهای اعلام شده از سوی پزشکیان

 

ادعای قدرقدرتی در منجلاب شکست‌های همه‌جانبه برای رفع و رجوع ورشکستگی و ناترازیهای اعلام شده از سوی پزشکیان

خامنه‌ای ولی‌فقیه ارتجاع
خامنه‌ای ولی‌فقیه ارتجاع

ادعای قدرقدرتی در منجلاب شکست‌های همه‌جانبه

برای رفع و رجوع ورشکستگی و ناترازی‌های اعلام شده از سوی پزشکیان

تزریق روحیه و علاج فضای مأیوس‌کننده در فردای بازگشت ترامپ

 

خامنه‌ای:

فضای مأیوس‌کننده‌یی دشمنان با اغراض ویژه خودشان

سعی می‌کنند در محیط‌های ویژه‌یی از کشور مثل محیط جوانان و دانشگاهیان تزریق کنند

 

آن متوهم خیال‌باف اعلام کرد که ایران ضعیف شده

آینده نشان خواهد داد کی ضعیف شده

 

رژیم اسلامی روزبه‌روز رشد پیدا کرد

این تجربه این بار هم تکرار خواهد شد

 

ما امروز یکی از مشکلات‌مان آویزان شدن به دلار است

 

مسئولان دیپلماسی کشور باید وارد بشوند کمک کنند

به‌خصوص سامانه مالی بریکس، سامانه مالی بریکس

 

رئیس‌جمهور محترم هم گفتند بنده هم کاملاً تأیید می‌کنم

که تا اونجا که ممکنه دلار را از مبادلات تجاری حذف کنند

 

پناه بردن به غزه و رکورد جدید دوجایه خوری آخوندی

دکان دونبش جنگ‌افروزی و پیروزی‌سازی مضحک برای نظام از آتش‌بس

 

تلویزیون رژیم ۳دی ۱۴۰۳

خامنه‌ای در دیدار با فعالان بخش خصوصی:

به نظر من ما احتیاج داریم به شنیدن این سخن‌ها در فضای مأیوس‌کننده‌ای که دشمنان با اغراض ویژه‌یی خودشون سعی می‌کنند در محیط‌های ویژه‌یی از کشور مثل محیط جوانان و دانشگاهیان تزریق کنند.

به نظر من یه کار مهم رسانه‌یی ما نیاز داریم آیا این پیشرفت‌هایی که شما اینجا گزارش دارید و ما شنیدیم اینهارو جوونای ما همه می‌دونن؟ دانشجویان ما می‌دونن؟ کسانی که مایلند در کشور فعالیت کنند اثر بگذارند توانایی‌هایش رو در خودشون می‌بینن؟

دیروز من نمایشگاه رو دیدم البته تا اونچه که در این نمایشگاه چیده شده بود و نشان داده می‌شد یک در واقع جزء کوچکی از آن واقعیتی بود که در کشور وجود داره در عین‌حال همین نمایشگاه نشان داد نمایشگاهی که من دیروز دیدم نشان داد که بخش خصوصی کشور به‌رغم فشارهای خارجی به‌رغم تحریم به‌رغم تهدید به تحریم‌های بیشتر ملاحظه می‌کنید توان این را داشته که سطح قابل قبولی از پیشرفت رو به‌دست بیاره نمایشگاه نشان‌دهنده پیشرفت بود نشان‌دهنده حرکت رو به‌ جلو بود ما چرا این نعمت‌های بزرگ موجود خدا را قدرشناسی نمی‌کنیم؟

من متأسفانه مشاهده می‌کنم در یک جاهایی دستگاه‌های دولتی یا دستگاه‌های نظارتی نقش سرعت‌گیر رو ایفا می‌کنند یعنی شرکت رو به جای این‌که کمک کنند به پیشرفت و توسعه اون موانعی ایجاد می‌کنند که این در واقع مانع پیشرفت اون میشه.

یه مسأله همین مسأله واردات که حالا چند نفر از آقایون مسأله واردات رو گفتن این حرفی است که من بارها تکرار کرده‌ام خب اینو دنبال کنید آقای دکتر عارف از وزرای محترم وزیر محترم صمت بخوان انسان شرمنده می‌شه که یکی از آقایون گفته‌اند رقم مالی واردات کارخانه حدود سی و چند درصد حدود چهل درصد بیشتر از رقم واردات تولید او کارخانه است.

یکی از چیزهایی که در اختیار ما است از امکانات و ظرفیت‌های ما همین حضور اخیر ما در این اجتماعات کشورهایی مثل بریکس و اینها است از این باید حداکثر استفاده کرد این کار حضور و ورود مسئولان دیپلماسی کشور رو هم میطلبه باید وارد بشن کمک کنند این یه فرصت بزرگی است برای کشور به‌خصوص سامانه مالی بریکس سامانه مالی بریکس تبادل‌هایی که با ارزهای کشورهای عضو بناست انجام بگیره این اگر دنبال بشه بدون تردید کمک بزرگی خواهد کرد ما امروزی یکی از مشکلاتمون آویزان شدن به دلاره این رو اون کشورها هم فهمیدند البته بعضی از اعضای این صندوق مالی به‌خاطر جهات سیاسی اینها جرأت نمی‌کنند در عمل وارد بشن بایستی تحرک دیپلماسی کرد باید وادار کرد این کار اتفاق بیفته انجام بشه.

ما در داخل کشور آقای رئیس‌جمهور محترم هم گفتن و این را فکر رو دنبال می‌کنن بنده هم کاملاً تأیید می‌کنم که همت کنند تا اونجا که ممکنه دلار را از مبادلات تجاری حذف کنند این کار بزرگی است این کار مهمی است در کارزار اقتصادی این یک حرکت بسیار قاطع و تعیین‌کننده است البته عکس‌العمل ایجاد خواهد کرد.

راجع به غزه یک کلمه عرض کنم گفتیم مقاومت زنده است و زنده خواهد ماند غزه پیروز شد مقاومت نشان داد که زنده خواهد بود آن چه که در مقابل چشم دنیا داره اتفاق می‌افته شبیه افسانه است واقعاً اگر در تاریخ ما می‌خواندیم خدشه می‌کردیم باور نمی‌کردیم.

حالا همون رژیم صهیونی ظالم و سفاک آمده با همون حماس که می‌خواسته نابودش کنه سر میز مذاکره نشسته شرایط او را قبول کرده برای این‌که آتش‌بس تحقق پیدا بکنه.

اون متوهم خیال‌باف اعلام کرد که ایران ضعیف شده آینده نشان خواهد داد کی ضعیف شده (تکبیر مرگ بر آمریکا مرگ بر انگلیس مرگ بر منافقین و کفار مرگ بر اسراییل)

صدام هم به خیال این‌که ایران ضعیف شده حمله رو شروع کرد، ریگان هم به خیال این‌که ایران ضعیف شده اون کمکهای اون‌چنانی رو به رژیم صدام انجام داد، اون‌ها و دهها متوهم دیگه به درک واصل شدند رژیم اسلامی روزبه‌روز رشد پیدا کرد من به شما به شما عرض می‌کنم این تجربه این بار هم تکرار خواهد شد.

مهم نکات زیادی دارد- ترامپ چه معامله‌ای با جمهوری اسلامی خواهد کرد؟

ترامپ چه معامله‌ای با جمهوری اسلامی خواهد کرد؟


ترامپ چه معامله ای ممکن است با رژیم بکند

 از زمانی که احتمال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رو به افزایش گذاشت، بسیاری از کارشناسان و تحلیل‌گران بین‌المللی پیش‌بینی کردند که بازگشت او به کاخ سفید با چرخشی در سیاست‌ خارجی ایالات متحد آمریکا همراه خواهد بود. ترامپ اکنون به کاخ ریاست جمهوری بازگشته و بسیاری از ایرانیان بی‌صبرانه منتظرند بازتاب چرخش در سیاست خارجی آمریکا را در روابط آن کشور با جمهوری اسلامی ببینند. گفته می‌شود رسیدگی به پروندۀ هسته‌ای ایران یکی از اولویت‌های ترامپ است. 

آیا ترامپ، چنان که بعضی از کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند، به سیاسست «فشار حداکثری» بر جمهوری اسلامی باز خواهد گشت؟ 

آیا برای رسیدن به یک توافق تازه دربارۀ انرژی هسته‌ای ایران وارد مذاکره با جمهوری اسلامی خواهد شد؟

یا راهی را در پیش خواهد گرفت که نتانیاهو و دولت کنونی اسرائیل پیش پای او می‌گذارند؟

 پس از مراسم سوگند ترامپ، نتانیاهو در پیامی به او گفت: 

آقای رئیس جمهور، من بر این باورم که زیر رهبری شما شکست محور تروریستی ایران را کامل خواهیم کرد.

در نگاه نخست، با توجه به آنچه ترامپ در چند ماه گذشته دربارۀ ایران گفته و با توجه به دلبستگی‌های سیاسیِ اعضای اصلیِ تیم او در سیاست خارجی، امضای توافق تازه با جمهوری اسلامی بعید به نظر می‌رسد. اما کارشناسانی معتقدند که رسیدن به چنین توافقی میان جمهوری اسلامی و آمریکا حتی با وجود رئیس جمهوری مانند ترامپ در کاخ سفید در عمل ناممکن نیست. این گروه از کارشناسان، جهت‌گیری کلی ترامپ را در سیاست خارجی، اوضاع و احوال جهانی، منطقه‌ای و ارادۀ رهبران دو کشور را نشانه‌های واقعی و بایستگی‌های عینی امروز برای رسیدن به توافق تازه می‌دانند. از سوی دیگر، دو کشور تجربۀ امضای توافق برجام و سپس انحلال آن را پشت سر گذاشته‌اند.

در سال ۲۰۱۵ در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما و حسن روحانی، ارادۀ رهبران دو کشور برای رسیدن به توافق، امضای برجام را ممکن ساخت. به گفتۀ این کارشناسان، امروز رئیس جمهور ایران مسعود پزشکیان است که بارها آمادگی کشورش را برای مذاکره اعلام کرده است. البته دونالد ترامپ هرگز به بازگشت کشورش به توافق برجام یا امضای توافقی دیگر اشاره‌ای نکرده است. با این حال، او در چند ماه گذشته سخنانی بر زبان آورده است که نشان می دهد درهای مذاکره را به روی خود نبسته است.

در پایان سپتامبر ۲۰۲۴، ترامپ اعلام کرد: «ما باید برای توافق با ایران مذاکره کنیم» بی آنکه توضیحی دربارۀ چند و چون این مذاکره بدهد. در ۱۶ نوامبر ۲۰۲۴، ایلان ماسک، از همراهان نزدیک ترامپ، با امیر سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل دیدار کرد (دیداری که وزارت امور خارجه ایران رسما آن را تکذیب کرد).

از سوی دیگر، در چند ماه گذشته بعضی از مقام‌های بلند پایۀ جمهوری اسلامی از امکان مذاکره با آمریکا سخن گفته‌اند. چندی پیش علی لاریجانی، مشاور علی خامنه‌ای، در گفت‌وگو با وبگاه رهبر جمهوری اسلامی از آمادگی ایران برای مذاکرات هسته‌ای با دولت جدید آمریکا و رسیدن به یک «توافق جدید» با این کشور خبر داد. البته علی خامنه‌ای بارها هرگونه مذاکره با آمریکا را ممنوع اعلام کرده است.

به هر حال، نشانه‌های بسیاری وجود دارد که کارشناسان را به محتمل بودن مذاکره میان دو کشور و رسیدن به یک توافق جدید امیدوار می‌کند. ترامپ همان گونه که در ۱۲ ژوئن ۲۰۱۸ با کره شمالی توافق نامه امضا کرد (توافق نامه‌ای که البته کارآیی عملی چشمگیری در واقعیت نداشت)، می تواند در جهت دستیابی به توافق با کشوری مانند ایران که ظاهراً با آمریکا سر آشتی ندارد، گام بردارد. 

فراموش نکنیم که ترجیع بند ترامپ از ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ خودداری از دامن زدن به آتش جنگ تازه در منطقه و بیرون رفتن آن کشور از خاور میانه بود تا ایالات متحد آمریکا بتواند با «چین»، هماورد سهمگین‌اش، دست و پنجه نرم کند.

اما کارشناسانی معتقدند که رویکرد نرمش‌ناپذیر ترامپ دربارۀ ایران ادامه خواهد یافت. 

او در نخستین دور ریاست جمهوری‌اش آمریکا را از برجام بیرون بُرد و تحریم‌های سختی بر ایران وضع کرد. او احتمالاً به این راه ادامه خواهد داد و برای مهار کردن جمهوری اسلامی، به جای اهرم دیپلماتیک از اهرم فشار مستقیم سیاسی و اقتصادی استفاده خواهد کرد. بنابراین، او این بار نیز می تواند در جهت ایجاد یک جبهۀ متحد با اسرائیل، عربستان سعودی و بعضی کشورهای عربی برضد ایران گام بردارد. به ویژه از آن رو که ایران کم و بیش متحدی در منطقه ندارد و حتی روابطش با ترکیه نیز پس از سقوط بشار اسد رو به تیرگی گذاشته است.

بعضی از کارشناسان معتقدند که نرمش ناپذیری ترامپ دربارۀ جمهوری اسلامی اگر حساب شده و محتاطانه نباشد، ممکن است واکنش ملی‌گرایانۀ ایرانیان را برانگیزد. از همین رو، می‌گویند: ترامپ برای متقاعد کردن ایرانیان برای تحمل سیاست «فشار حداکثری» نباید بی‌گدار به آب بزند. او در دور نخست ریاست جمهوری‌اش با به کار بردن واژۀ «خلیج عربی» به جای «خلیج فارس» اشتباه راهبردی بزرگی کرد. اگرچه او در سخنرانی‌اش از تاریخ باشکوه، فرهنگ پربار و تمدن درخشان ایرانیان یاد کرد، اما نفهمید که برای مردم ایران، «خلیج فارس» جزئی جدایی‌ناپذیر از تاریخ و تمدن ایران است.

به عقیدۀ بعضی از کارشناسان، ترامپ و تیم او ارزیابی درستی از پیامدهای احتمالی «فشار حداکثری» برای آمریکا به ویژه در ستیز آن کشور با دو قدرت چین و روسیه ندارند. یکی از هدف‌های ترامپ در دور نخست ریاست جمهوری‌اش جلوگیری از پیوستن ایران به جرگۀ چین و روسیه بود. اما امروز ایران بیش از گذشته به سوی آن دو قدرت روی گردانده است. از سوی دیگر، در سیاست خارجی ترامپ مرز میان «فشار برای تغییر رفتار جمهوری اسلامی» و «فشار برای تغییر رژیم در ایران» روشن نیست. آیا ترامپ و تیم او، ارزیابی سنجیده‌ای از اوضاع و احوال سیاسی ایران به ویژه جریان‌های مخالف رژیم دارند؟

همۀ این ناروشنی‌ها و تردیدهاست که بیشتر کارشناسان را وامی‌دارد که از احتمال «معاملۀ» ترامپ با جمهوری اسلامی بیش از هر احتمال دیگری سخن بگویند.ار اف ای

فرمان‌های اجرایی ترامپ پس از مراسم تحلیف: عفو مهاجمان به کنگره و خروج از سازمان جهانی بهداشت و توافق اقلیمی پاریس

 فرمان‌های اجرایی ترامپ پس از مراسم تحلیف: عفو مهاجمان به کنگره و خروج از سازمان جهانی بهداشت و توافق اقلیمی پاریس


امضا فرامین اجرائی توسط دونالد ترامپ

دونالد ترامپ در نخستین ساعات حضور خود در کاخ سفید به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا، ده‌ها فرمان اجرایی در حوزه‌های مختلف از جمله عفو متهمان پروندۀ یورش ششم ژانویه به کنگره، خروج از پیمان آب‌و‌هوایی پاریس و خروج از سازمان جهانی بهداشت، امضا کرد.

دونالد ترامپ شامگاه دوشنبه ٢٠ ژانویه (اول بهمن)، ساعاتی پس از ادای سوگند به عنوان رئیس جمهوری آمریکا، ده‌ها فرمان اجرایی را که وعده داده بود در نخستین لحظات بازگشت به کاخ سفید به سراغ آنها برود، امضا کرد.

برخی از این فرمان‌های اجرایی با هدف لغو تصمیم‌های اتخاذ شده از سوی جو بایدن رئیس جمهوری پیشین آمریکا و خنثی کردن مصوبات دموکرات‌ها و برخی نیز در راستای سیاست‌‌های داخلی و خارجی دولت دونالد ترامپ، امضا شده‌‌اند.

خروج مجدد ایالات متحدۀ آمریکا از پیمان آب‌و‌هوایی پاریس، یکی از نخستین فرمان‌های اجرایی بود که دونالد ترامپ امضا کرد و با واکنش انتقادآمیز شماری از مقامات بین‌المللی و کنشگران محیط زیست روبرو شد.

این دومین بار است که آمریکا از توافق اقلیمی سال ۲۰۱۵ پاریس خارج می‌شود. نخستین بار زمانی که دونالد ترامپ هشت سال پیش به قدرت رسید، از این توافق بین‌المللی خارج شد اما دولت بایدن در سال ۲۰۲۱ به توافق اقلیمی پاریس بازگشت.

اعلام وضعیت اضطراری ملی در حوزه انرژی و تکمیل ذخایر استراتژیک نفتی، یکی دیگر از فرمان‌های اجرایی بود که دونالد ترامپ پس از حضور دوباره در کاخ سفید امضا کرد.

همچنین دونالد ترامپ همانطور که بارها در طول کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود، با امضای یک فرمان اجرایی حدود ۱۵۰۰ نفر از متهمان پروندۀ یورش ۶ ژانویه ۲۰۲۱ به کنگره آمریکا را عفو کرد.

امضای این فرمان از یک سو با شادی ده‌ها نفر از هواداران ترامپ که در نزدیکی کاخ سفید تجمع کرده بودند روبرو شد و از سوی دیگر واکنش انتقادآمیز شماری از مقامات آمریکا از جمله نانسی پلوسی که در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ رئیس مجلس نمایندگان آمریکا بود را به دنبال داشت.

نانسی پلوسی با انتشار متنی در شبکۀ اجتماعی ایکس، امضای این فرمان اجرایی را «توهین به سیستم قضایی آمریکا و قهرمانانی که هنگام حفاظت از کنگره و قانون اساسی دچار جراحات جسمی و آسیب‌های روحی شدند»، دانست.

نانسی پلوسی در ادامه نوشت: «شرم آور است که دونالد ترامپ خیانت به افسران پلیسی که جان خود را به خطر انداختند تا از تلاش برای براندازی انتقال مسالمت‌آمیز قدرت جلوگیری کنند، یکی از اولویت‌های اصلی خود قرار داده است».ار اف ای


۱۴۰۳ بهمن ۲, سه‌شنبه

از لاجوردی تا رازینی و مقیسه؛ قضات سرشناسی که ترور شدند

 از لاجوردی تا رازینی و مقیسه؛ قضات سرشناسی که ترور شدند

اسدالله لاجوردی، محمد کچویی، محمدحسن مقدس، علی رازینی، احمدرضا تولایی و محمد مقیسه از جمله قضاتی بودند که کشته شدند

منبع تصویر،IRANIAN AGENCY

توضیح تصویر،
اسدالله لاجوردی، محمد کچویی، محمدحسن مقدس، علی
 رازینی، احمدرضا تولایی و محمد مقیسه از جمله قضاتی بودند
 که کشته شدند

خبر ترور محمد مقیسه و علی رازینی، دو قاضی بلندپایه و از چهره‌های شاخص در دستگاه قضایی ایران بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها داشت.

این دو چهره شاخص قضایی از جمله قضات دادگاه انقلاب اسلامی بودند که به دلیل حضور و نقش‌شان در صدور احکام سنگین قضایی برای فعالان سیاسی و مدنی در بین رسانه‌ها و بخشی از جامعه بسیار شناخته شده بودند.

بررسی سوابق سوءقصد به جان قضات در ایران نشان می‌دهد که در سال‌های گذشته چند قاضی و روسای بخش‌های قضایی و سازمان زندان‌ها چنین سرنوشتی داشتند اما چند سالی بود که مقام‌های بلندپایه قضایی هدف سوءقصد قرار نگرفته بودند. خبرهایی از سوء قصد به بعضی از قضات در شهرستان‌ها مانند شهر سراوان در مهرماه ۱۴۰۱ منتشر شده بود اما این حوادث حول و حوش چهره‌های معروف نمی‌چرخید.

علی رازینی

منبع تصویر،JAMARAN

توضیح تصویر،
علی رازینی از قضات معروف در دهه ۶۰ بود. امروز مرکز
 اسناد انقلاب اسلامی، آقای رازینی را قاضی «بسیار قاطع»،
 «مقتدر و متعهد» معرفی کرد

رازینی؛ قاضی محاکمه‌های «نیم ساعته»

علی رازینی یکی از باسابقه‌ترین چهره‌های قضایی در جمهوری اسلامی ایران بود که پیش از امروز ، دوبار از سوءقصد جان سالم به در برده بود.

مرکز اسناد انقلاب اسلامی، آقای رازینی را قاضی «بسیار قاطع»، «مقتدر و متعهد» معرفی کرده و نوشته است او «در دهه ۶۰ و در دوران اوج فعالیت‌های ضدانقلاب، مسئولیت‌های کلیدی را در سیستم قضایی بر عهده داشت و در بسیاری از محاکمات مرتبط با منافقین و جواسیس بیگانگان، تصمیمات قاطعانه‌ای اتخاذ کرد.»

آقای رازینی در مردادماه ۱۳۹۸ در گفت‌وگو با سایت جماران درباره اعدام اعضای سازمان مجاهدین خلق پس از عملیات مرصاد در سال ۱۳۶۷ گفته بود: افراد دستگیر شده را بدون داشتن وکیل و براساس حکم آیت‌الله خمینی «طبق موازین شرع و بدون رعایت مقررات دست و پا گیر» اعدام کردند.

او گفته بود محاکمه «در حد نیم ساعت» در همان میدان جنگ با حضور «قاضی واجد الشرایط و عادل» تشکیل شده و سپس حکم در همان جا اجرا می‌شد.

به گفته وب‌سایت مرکز انقلاب اسلامی علی رازینی «بارها هدف سوءقصد دشمنان» قرار گرفته بود.

در سال۱۳۷۷ «گروه مهدویت» با نصب یک بمب آهن‌ربایی به خودروی حامل آقای رازینی او را هدف سوءقصد قرار داد که در اثر آن زخمی شد. در آن زمان علی خامنه‌ای با حضور در بیمارستان از آقای رازینی عیادت کرد و برای او آرزو کرد که «شهادت» نصیبش شود.

به نوشته سایت انتخاب، علی رازینی یک بار دیگر نیز هدف سوء قصد قرار گرفته بود. انتخاب نوشت:« خانمی که خود را خبرنگار معرفی کرده بود قصد داشته با نارنجک دستی آقای رازینی را حذف کند اما این برنامه ناکام ماند.»

در پرونده کاری آقای رازینی دادستانی انقلاب تهران، ریاست سازمان قضایی نیرو‌های مسلح، ریاست کل دادگستری استان تهران از سال ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۸، ریاست دیوان عدالت اداری از ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۸، ریاست دادگاه ویژه روحانیت از ۱۳۶۶ تا ۱۳۹۱ و معاونت حقوقی رئیس قوه قضائیه به چشم می‌خورد.

محمد مقیسه امروز کشته شد

منبع تصویر،TASNIM

توضیح تصویر،
محمد مقیسه به‌عنوان رییس شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی تهران، قاضی پرونده‌های مهم امنیتی و سیاسی بود. خبرگزاری تسنیم، کارنامه او را «درخشان» خواند

محمد مقیسه؛ «قاضی مرگ»

محمد مقیسه از قضات شناخته‌شده دستگاه قضایی بود. او از سال ۱۳۶۰ فعالیت خود را در دستگاه قضایی آغاز کرد و در سال ۶۴، به عنوان ناظر زندان قزلحصار منصوب شد.

دادیار شعبه، دادیار ناظر زندان‌های قزل‌حصار و گوهردشت و سرپرست زندان گوهردشت سمت‌های آقای مقیسه در دهه ۶۰ بود. رئیس شعبه دادگاه حجاب و ماهواره در تهران هم از جمله سمت‌های دیگر آقای مقیسه در دهه ۷۰ است.

آقای مقیسه به‌عنوان رییس شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی تهران، قاضی پرونده‌های مهم امنیتی و سیاسی بود. خبرگزاری تسنیم، کارنامه محمد مقیسه را «درخشان» خواند و نوشت او «قاطعانه» عمل می‌کرد.

محمد مقیسه همانند علی رازینی از افراد دست‌اندرکار در اعدام دسته جمعی زندانیان سیاسی در سال ۶۷ بود. زندانیان سیاسی گوهردشت به او لقب «قاضی مرگ» داده بودند و برخی زندانیان از جمله ایرج مصداقی، شهادت داده‌اند که «ناصریان» نام مستعار محمد مقیسه بود که چند دهه بعد به ریاست شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب رسید.

محمد مقیسه در جریان انتخابات جنجالی ریاست جمهوری ۱۳۸۸ به شهرت رسید و برای بسیاری از فعالان سیاسی و مدنی احکام سنگین زندان صادر کرد. او در پرونده فعالان سیاسی و مدنی، روزنامه‌نگاران و شعرا از جمله مصطفی تاجزاده، نسرین ستوده، و ابوالفضل قدیانی به عنوان قاضی حکم صادر کرد.

قاضی مقیسه در سال ۱۳۹۶، رئیس دادگاه رسیدگی به اتهامات پرونده موسوم به فساد بزرگ نفتی بود که پای بابک زنجانی، میلیاردر متهم به اختلاس و فساد مالی، را به این دادگاه کشاند.

خبرگزاری تسنیم مدعی شده است که برخوردهای قضایی محمد مقیسه «همواره بر اساس قوانین مصوب کشور و با هدف تأمین حقوق عامه انجام می‌شد.»

قاضی مقیسه در آبان سال ۱۳۹۹ از شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به دیوان عالی کشور منتقل شد.

اسدالله لاجوردی

منبع تصویر،Getty Images

توضیح تصویر،
اسدالله لاجوردی، رئیس پیشین سازمان زندان‌ها در سال ١٣٧٧

 در سوءقصدی در بازار تهران کشته شد

لاجوردی؛ «پروژه تواب سازی»

اسدالله لاجوردی پیش از انقلاب از اعضای هیات‌های موتلفه اسلامی بود و پس از ترور حسنعلی منصور، از نخست‌وزیران شاه، بازداشت شد.

او در روزهای پس از پیروزی انقلاب ١٣۵۷ در مدرسه رفاه زندانبان مقام‌های حکومت سابق بود. در رسیدگی به پرونده اعضای گروه فرقان نقش داشت و در سال ١٣۵۹ با پیشنهاد محمد بهشتی، رئیس شورای عالی قضایی و رئیس دیوان عالی کشور و با حکم علی قدوسی به عنوان دادستان انقلاب تهران منصوب شد.

اسدالله لاجوردی به سختگیری با زندانیان سیاسی مشهور بود و به گفته بسیاری از زندانیان سیاسی آن دوران، برای اعتراف و «توبه» کردن زندانیان، آنان را تحت شکنجه قرار می‌داد. برخی از هواداران جمهوری اسلامی او را به خاطر «تواب سازی» مخالفان ستایش می‌کردند.

براساس گزارش نهادهای حقوق بشری، در دوران مسئولیت اسدالله لاجوردی صدها زندانی سیاسی اعدام شدند. به غیر از منتقدان و مخالفان جمهوری اسلامی، برخی مقام‌های وقت هم او را به «تندروی» متهم می‌کردند.

اسدالله لاجوردی با شورای عالی قضایی اختلافاتی داشت و این مشکلات باعث شد که در سال ۱۳۶۳ از دادستانی تهران برکنار شود. او درباره اختلافاتش با آن شورا گفته بود: «دعوای ما این است که ما می‌گوییم آقا ما نمی‌توانیم تا زمانی که من دادستان هستم موافقت بکنم این آقای سگ منافق، سگ کمونیست برود دانشگاه!»

اسدالله لاجوردی پس از برکناری از دادستانی مدتی فعالیت نداشت اما در سال ۱۳۶۸ محمد یزدی، رئیس وقت دستگاه قضایی او را به عنوان رئیس سازمان زندان‌ها منصوب کرد و او تا سال ١٣۷۶ در این مقام بود.

اسدالله لاجوردی در سال ١٣٧٧ در بازار تهران هدف سوءقصد قرار گرفت و کشته شد.

محمد کچویی

منبع تصویر،MIZAN

توضیح تصویر،
محمد کچویی در تیر ۱۳۵۸ به ریاست زندان اوین منصوب شد

 و بیش از دو سال اداره این زندان را بر عهده داشت

کچویی؛ اولین زندانبان

محمد کچویی اولین رئیس زندان اوین پس از انقلاب ١٣۵۷ بود. او پیش از آن جزو مسئولان انتظامات مدرسه رفاه بود که برخی از مقام‌های حکومت پیشین در آن نگهداری می‌شدند.

محمد کچویی از اعضای جمعیت موتلفه اسلامی بود و پیش از انقلاب به زندان افتاده بود. او پیش از انقلاب در زندان با مجاهدین خلق اختلاف نظر داشت و تعدادی از اعضای مجاهدین خلق پس از انقلاب او را متهم کردند که زندانیان را شکنجه می‌کرده است.

به گفته میزان، خبرگزاری قوه قضاییه، محمد کچویی از اواخر بهمن ۱۳۵۷ به واسطه آشنایی با اسدالله لاجوردی به دادستانی انقلاب تهران که در زندان قصر مستقر بود رفت و تا تیر ۱۳۵۸محاکمه زندانیان سازمان مجاهدین خلق، گروه فرقان و شماری از مسئولان دوران حکومت پهلوی را بر عهده داشت.

محمد کچویی در تیر ۱۳۵۸ به ریاست زندان اوین منصوب شد و بیش از دو سال اداره این زندان را در دست داشت.

خبرگزاری میزان درباره نحوه کشته شدن محمد کچویی نوشت: در تیر ۱۳۶۰ و پس از انفجار دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی تعدادی از هواداران و اعضای سازمان مجاهدین خلق در زندان با شنیدن این خبر شروع به خواندن سرود و پایکوبی کردند و جو زندان را به هم ریختند و «دست به شورش» زدند.

به نوشته میزان، در این زمان محمد محمدی گیلانی، رئیس وقت دیوان عالی کشور و اسدالله لارجوردی، دادستان وقت انقلاب برای کنترل اعتراضات وارد محوطه زندان می‌شوند و یکی از اعضای سازمان مجاهدین خلق با استفاده از اسلحه نگهبان به سوی آنها شلیک می‌کند و محمد کچویی در جریان این تیراندازی در ۸ تیر ۱۳۶۰کشته می‌شود.

حسن احمدی مقدس، مشهور به قاضی مقدس ۱۱ مردادماه ۱۳۸۴ کشته شد

منبع تصویر،BOOLTENNEWS

توضیح تصویر،
حسن احمدی مقدس، مشهور به قاضی مقدس ۱۱ مردادماه

 ۱۳۸۴ کشته شد

مقدس؛ قاضی نويسندگان و روزنامه‌نگاران

حسن احمدی مقدس، مشهور به قاضی مقدس، معاون دادستان تهران و قاضی دادگاه انقلاب اسلامی بود. اوروز ۱۱ مردادماه ۱۳۸۴ پس از پایان ساعت کاری در مجتمع قضایی ارشاد (خیابان وزرا) هنگامی که در خودروی شخصی‌اش راهی خانه بود، هدف گلوله اسلحه کمری قرار گرفت و کشته شد.

حسن احمدی مقدس سرپرستی یک دادسرا را به عهده داشت. پيش از آن، قاضی شعبه سوم دادگاه انقلاب تهران بود و در اين شعبه شماری از نويسندگان و روزنامه‌نگاران از جمله اکبر گنجی را به ده سال زندان و پنج سال تبعيد محکوم کرد.

قاضی مقدس در کنار برخی ديگر از چهره های قضایی، از جمله سعيد مرتضوی، در فهرست شاهدانی قرار داشت که وکلای خانواده زهرا کاظمی، عکاس ایرانی - کانادایی که در زندان کشته شد، خواهان احضار آنها به عنوان «مطلع» به دادگاه بودند اما اين درخواست از سوی مرجع قضایی پذيرفته نشد.

سایت خبری بولتن‌نیوز با اشاره عملکرد قاضی مقدس در پرونده‌های امنیتی درباره او نوشته بود: «قاضی مقدس را باید یکی از قضاتی دانست که با عملکرد و با قضاوت‌هایش، توانسته بود اعتماد مسئولین عالی دستگاه قضایی را به خود جلب کند و پرونده‌های مهم کشوری را به دست بگیرد.»

دادگاه - دستگاه قضایی

منبع تصویر،IRNA

توضیح تصویر،شماری از قضاتی که در سال‌های گذشته کشته شدند، قاضی
 دادگاه انقلاب نبودند

قضات پرونده‌های غیر امنیتی

مرور زندگی کاری قضاتی که در سال‌های گذشته ترور شدند، نشان می‌دهد که همه آنها قاضی پرونده‌های امنیتی نبودند، و همگی شهرت هم نداشتند یا دست کم برای رسانه‌ها چهره‌هایی آشنا نبودند. در این میان می ‌توان به چند نفر آنها اشاره کرد:

  • سه سال پس از کشته شدن قاضی مقدس در تابستان ۱۳۸۶ جواد جعفرپور، قاضی شهر قرچک در حوزه‌ قضایی دادگاه عمومی بخش قرچک از توابع ورامین با ضربات چاقو کشته شد. حکم ضارب به سرعت یعنی در تاریخ ۱۳ مرداد ۸۶ توسط قضات شعبه‌ ۷۱ دادگاه کیفری استان تهران صادر و اجرا شد.
  • در روزهای پایانی سال ۱۳۸۷، احمدرضا تولایی، معاون دادستان و رئیس ستاد حفاظت اجتماعی دادگستری و سرپرست دادسرای ناحیه یک اصفهان در هنگام ورود به محوطه دادسرا توسط یک ارباب رجوع هدف گلوله قرار گرفت و کشته شد.
  • قاضی امرالله شریفی بعد از ظهر ۲۴ دی سال ۸۷، هنگام ورود به خانه‏ اش با شلیک چندین گلوله عوامل ناشناس کشته شد. به گزارش رسانه‌های ایران این قاضی در حال پیگیری چندین پرونده زمین‌‏خواری بوده است. عاملان این حادثه که دو نفر بودند، سوار بر یک دستگاه خودروی ۴۰۵ در منطقه فلکه زندان - کوی رمضان اهواز این قاضی را که سوار بر ماشین پراید خود بود، از ناحیه پهلو با شلیک ۱۰ گلوله کشتند.
  • در تاریخ ۲۷ خرداد سال ۱۳۸۷ ابراهیم کریمی از قضات کیفری شهرستان سراوان توسط دو نفر موتورسوار با استفاده از سلاح کلاشنیکف مورد حمله قرار گرفت و کشته شد.
  • بی بی سی فارسی