سه سال جنگ روسیه و اوکراین روی نقشه؛ کدام طرف دست بالا را دارد؟

- گروه روزنامهنگاران بصری
- بیبیسی
از حدود سه سال پیش که روسیه تهاجم گسترده خود به اوکراین را آغاز کرد، درگیری بین دو طرف با شدت ادامه داشته است.
نیروهای روسی به آرامی سرزمینهای تحت اشغال و تحت کنترل خود را در سال گذشته، عمدتا در شرق اوکراین، گسترش دادهاند، اما نیروهای اوکراینی توانستهاند این پیشرویها را تا حد امکان کند و دشوار کنند و یک ضد حمله به خاک روسیه را هم به ثمر رساندهاند.
در اینجا خلاصهای از رویدادهای مهم اخیر و وضعیت اوکراین شرح داده میشود.
با نزدیک شدن به سومین سالگرد تهاجم روسیه در ۲۴ فوریه، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، میگوید ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، با آغاز مذاکرات برای پایان دادن به جنگ موافقت کرده است.
اظهارات او در حالی منتشر میشود که سرعت پیشروی روسیه در جنگ از هر زمانی از آغاز تهاجم تمام عیار تا کنون بیشتر بوده است.
پیشروی روسیه در شرق
در شرق اوکراین، ماشین جنگی روسیه کیلومتر به کیلومتر در زمینهای باز دونباس حرکت میکند و روستاها و شهرها را به اشغال در میآورد.

بزرگترین مزیت روسیه برخورداری از نیروی انسانی بیشتر است و ثابت کرده است که به سادگی حاضر است نفرات خود را برای تصرف چند متر زمین به سوی سنگرهای اوکراینیها بفرستد.
کارشناسان موسسه مطالعات جنگ پیشبینی میکردند که نیروهای روسی در زمستان بر تصرف روستاها و شهرکهای واقع در خط مقدم جنگ با اوکراین تمرکز کنند. آنها اخیرا شهر کوراخوفه را تصرف کرده و به پیشروی به سمت شمال شرق به طرف شهر پوکروفسک ادامه دادهاند.

پیشروی روسیه به سمت پوکروفسک بارزترین تحول در راستای تسلط بر خط مقدم جبهه در نزدیکی دونتسک در چندین ماه اخیر بوده است. در عین حال، تاکتیکهای ابتکاری نیروهای اوکراینی، با ترکیبی از حملات پهپادها و عملیات نیروی زمینی، تلفات سنگینی به نفرات و تجهیزات روسها وارد کرده و باعث کندی پیشروی آنها شده است.
یک سال طول کشیده تا نیروهای روسیه حدود ۴۰ کیلومتر به سمت غرب پیشروی کنند – در فوریه ۲۰۲۴، اوکراین پس از ماهها نبرد سرانجام مجبور به عقبنشینی از آودیئیفکا در شمال دونتسک شد.
تقریبا تمام جمعیت آودیئیفکا که پیش از جنگ به بیش از ۳۰۰۰۰ نفر میرسید، شهر را ترک کردهاند و خود شهر هم تقریبا به طور کامل ویران شده است.
تهاجم روسیه در شمال خارکیف
در ماه مه ۲۰۲۴، روسیه علاوه بر عملیات در جبهه شرقی، آنچه را که موسسه مطالعات جنگ «تلاش اصلی جانبی» عملیات روسها مینامد با عبور از مرز بینالمللی به سمت شمال و خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین، آغاز کرد. در این عملیات چندین روستا به تصرف روسها در آمد و هزاران غیرنظامی از منطقه گریختند.

فشار روسیه در پایان یک دوره چهار ماهه صورت گرفت که در جریان آن، ایالات متحده به دلیل بنبست سیاسی در کنگره، تسلیحاتی برای اوکراین ارسال نمیکرد. این بنبست سرانجام در ماه آوریل رفع شد.
نیروهای اوکراینی در نهایت در مواضع خود باقی ماندند و هرچند هواپیماهای روسی بارها شهر خارکیف را بمباران کردند، اما این شهر همچنان خارج از برد توپخانه روسیه باقی مانده است.
پیشنهاد اوکراین: مبادله قلمرو
از سال ۲۰۱۴ که شبهنظامیان تحت حمایت روسیه بخشهای وسیعی از مناطق شرقی دونتسک و لوهانسک را تصرف کردند، این منطقه مورد مناقشه بوده است. پیشتر روسیه در فوریه ۲۰۱۴ شبهجزیره کریمه را تصرف و بلافاصله به خاک خود منضم کرده بود.
ترامپ میگوید بعید است که اوکراین به مرزهای قبل از ۲۰۱۴ خود بازگردد، اما در پاسخ به سوال بیبیسی گفت: «بعضی از این سرزمینها به اوکراین بازخواهند گشت».
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در مصاحبهای با روزنامه گاردین که در ۱۱ فوریه منتشر شد، پیشنهاد کرد که در یک توافق صلح، میتوان سرزمینهای تحت کنترل روسیه در اوکراین را با سرزمینهایی روسی که اوکراین در ماههای اخیر در منطقه کورسک غربی در روسیه تصرف کرده، مبادله کرد.

در ماه اوت، اوکراین توانست در یک حمله غافلگیرانه بخشی از خاک روسیه را در این منطقه به تصرف در آورد و تا ۳۰ کیلومتری داخل خاک روسیه پیشروی کند.
در پی این حمله، دولت روسیه تقریبا ۲۰۰ هزار نفر را از مناطق واقع در امتداد مرز با اوکراین تخلیه کرد و ولادیمیر پوتین حمله اوکراین را به عنوان یک «اقدام بسیار تحریکآمیز» محکوم کرد.
پس از دو هفته از آغاز عملیات، سرفرماندهی ارتش اوکراین گفت که بیش از ۱۲۰۰ کیلومتر مربع از خاک روسیه و ۹۳ روستا را تحت کنترل دارد.
روسیه بخشی از این اراضی را پس گرفته است اما نیروهای اوکراینی هنوز منطقه کورسک را در تصرف دارند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی پوتین، پیشنهاد زلنسکی برای مبادله قلمرو را «غیر ممکن» توصیف کرد.
درگیری سهساله
تهاجم تمامعیار روسیه قبل از طلوع آفتاب در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ با دهها حمله موشکی به شهرهای سرتاسر اوکراین آغاز شد.
نیروهای زمینی روسیه به سرعت وارد عمل شدند و در عرض چند هفته کنترل مناطق وسیعی از اوکراین را در دست گرفتند و تا حومه کییف، پایتخت، پیشروی کردند.
نیروهای روسی بمباران خارکیف را آغاز کردند و در شرق و جنوب مناطقی را تا شهر خرسون را تصرف کردند و شهر بندری ماریوپل را به محاصره درآوردند.

اما تقریبا در همه جا با مقاومت سرسختانه و ضربات متقابل نیروهای اوکراینی و مشکلات لجستیکی جدی روبرو شدند در حالی که نیروهایی روحیهباخته روسی گرفتار کمبود غذا، آب و مهمات بودند.
نیروهای اوکراینی همچنین به سرعت تسلیحات غربی مانند سیستم ضد تانک انلاو را در جنگ به کار گرفتند که در برابر پیشروی روسیه بسیار موثر بود.
تا اکتبر ۲۰۲۲، تصویر به طور چشمگیری تغییر کرد و روسیه پس از شکست در تصرف کیف، به طور کامل از شمال اوکراین خارج شد. ماه بعد، نیروهای اوکراینی شهر خرسون در جنوب را پس گرفتند.
از آن زمان، این نبرد عمدتا در شرق اوکراین در جریان بوده است و نیروهای روسی طی چندین ماه به آرامی در حال پیشروی بودهاند. بر اساس برآورد وزارت دفاع بریتانیا، تلفات آنها در این عملیات به ۷۰ هزار نفر رسیده است. بنا بر همین تخمین تاکنون در مجموع حدود نیم میلیون نفر از نیروهای ارتش روسیه کشته یا زخمی شدهاند.

توضیح نقشهها
برای نشان دادن اینکه کدام بخش از خاک اوکراین تحت کنترل نیروهای روسی است، ارزیابیهای منتشر شده توسط موسسه مطالعات جنگ، و پروژه تهدیدات حیاتی موسسه امریکن اینترپرایز به کار رفته است.
وضعیت میدانی در اوکراین اغلب بسیار سیال است و به احتمال زیاد در مواردی تغییرات صورت گرفته در صحنه جنگ در این نقشهها منعکس نشده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر