۱۳۹۷ فروردین ۲۶, یکشنبه


درباره‌ی حمله موشکی غرب به سوریه تا کنون چه می‌دانیم؟


مرکز مطالعات و تحقیقات سوریه SSRC وابسته به وزارت دفاع پس از اصابت موشک

در سحرگاه شنبه دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که این کشور با همراهی بریتانیا و فرانسه اهدافی متعلق به دولت سوریه را بمباران کرده‌اند.

چه شد که به اینجا رسیدیم؟

در آوریل یک بمباران شیمیایی در شهرک دوما در غوطه شرقی دمشق رخ داد که طی آن دستکم ۴۰ تن کشته‌ شدند. کشورهای غربی حکومت بشار اسد را مسئول این حمله دانستند و خواستار بررسی قضیه در شورای امنیت شدند.
روسیه قطعنامه پیشنهادی کشورهای غربی را که خواهان بررسی مستقل واقعه شده بود وتو کرد. در اواخر سال گذشته میلادی روسیه با یک وتوی دیگر در جریان طرح تمدید دوره‌ی کمیته مشترک سازمان ملل و سازمان منع گسترش تسلیحات شیمیایی در بحران سوریه آن را منحل ساخته بود.
روسای جمهوری فرانسه و آمریکا پیش تر تهدید کرده بودند که بمباران شیمیایی «خط قرمز» است و در صورت ارتکاب چنین عملی با اقدام نظامی به حکومت سوریه واکنش نشان خواهند داد.
۱۳آوریل دونالد ترامپ در یک بیانیه‌ اعلام کرد که به همراه فرانسه و بریتانیا اهدافی متعلق به دولت سوریه را بمباران کرده‌اند.
این حمله ساعت ۴ صبح به وقت سوریه شروع شد و قریب یک ساعت به طول انجامید.
بیشتر بخوانید:

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به هنگام اعلام حمله موشکی به خاک سوریه

چه نیروهایی در حمله مشارکت کردند؟

فرانسه: پنج جنگنده رافال، یک فروند ناو، یک ناوچه سوخت‌‌رسان، چهار جنگنده میراژ ۲۰۰۰-۵، دو هواپیمای آواکس و پنج هواپیمای سوخت‌رسان. فرانسه ۱۲ موشک کروز استفاده کرده است که از این تعداد: ۳ موشک کروز از ناو با برد ۱۰۰۰ کیلومتر و ۹ موشک کروز موسوم به «سایه‌ی طوفان» با برد ۲۵۰ کیلومتر از جنگنده های رافال شلیک شده‌اند.
بریتانیا: چهار فروند جنگنده شکاری GR4 متعلق به نیروی هوایی سلطنتی که با موشک‌های کروز موسوم به «سایه‌ی طوفان» مجهز شده بودند.
آمریکا: از «مهمات مختلف» شامل موشک کروز تام‌هاوک استفاده شده است. بمب‌افکن‌های B-1 نیز به کار گرفته شده است. مطابق اعلام وزیر دفاع آمریکا، میزان مهمات به کار رفته در این حمله دو برابر تعداد موشک‌ها به پایگاه هوایی شعیرات در سال پیش بوده است.

عکس از رویترز
لحظه شلیک موشک هدایت شونده تام هاوک از روی ناو آمریکا عکس از رویترز
ارتش روسیه می‌گوید از ۱۰۳ موشک شلیک شده ۷۱ عدد توسط دفاع ضد هوایی سوریه رهگیری شده است. وزیر دفاع روسیه گفته است که سامانه ضدهوایی این کشور که در سوریه استقراریافته مورد استفاده قرار نگرفته است.

اهداف تعیین شده چه بودند؟

بنابر اعلام ژنرال دانفورد، فرمانده ارتش ایالات متحده، یک مرکز تحقیقاتی در حاشیه‌ی دمشق و دو هدف دیگر در استان حمص در مرکز سوریه هدف قرار گرفته‌اند. ژنرال دانفورد از این اهداف تحت نام دو محل تولید و انبار تسلیحات شیمیایی و یک مقر فرماندهی مهم اسم برده است. ژنرال فلورانس پارلی، وزیر دفاع فرانسه، نیز گفته است که یک مرکز تحقیقاتی اصلی و دو مرکز تولید تسلیحات زیرزمینی شیمیایی رژیم هدف قرار گرفته است.

عکس از رویترز
جنگنده رافال فرانسوی در حال برخاستن از فرودگاهی در شرق فرانسه برای عملیات در خاک سوریه عکس از رویترز
مطابق گفته‌ی ژنرال دانفورد، در طی این حملات از ضربه به نیروهای روس اجتناب شده است. مسکو تایید کرده است که به پایگاه‌های هوایی و دریایی این کشور در شمال غرب سوریه حمله‌ای صورت نگرفته است.
بریتانیا اعلام کرده است که یک مقر موشکی در ۲۴ کیلومتری غرب حمص را که مظنون به انبار شیمیایی بوده هدف قرار داده است.
مطابق اعلام ژنرال دانفورد، حمله با تلفات از جانب آن نیروها همراه نبوده است. خبرگزاری دولتی سوریه خبر از زخمی شدن تنها چند غیرنظامی داده است. وزارت دفاع روسیه نیز گزارش کرده است که این حمله با تلفات نظامی یا غیرنظامی همراه نبوده است.
بیشتر بخوانید:

آیا موشک‌ها به اهداف اصابت کرده‌اند؟

آمریکا گفته است که عملیات موفقیت‌آمیز بوده و تمام اهداف تعیین‌شده با موفقیت مورد اصابت قرار گرفته‌اند.
دیدبان حقوق بشر سوریه در لندن می‌گوید تمام تجهیزات مرکز مطالعات و تحقیقات علمی سوریه (SSRC) وابسته به وزارت دفاع این کشور که در محله برزه واقع است «کاملا خالی» و از سه روز قبل تخلیه شده بوده است.

مرکز مطالعات و تحقیقات علمی سوریه وابسته به وزارت دفاع این کشور و مظنون به ساخت تسلیحات شیمیایی

آیا حمله دیگری در کار است؟

ژنرال متیس وزیر دفاع آمریکا گفته است در این مقطع هیچ عملیات نظامی دیگری در دستور کار قرار ندارد.
لودریان وزیر خارجه فرانسه نیز در مصاحبه بیان کرده است که اگر خط قرمز استفاده از تسلیحات شیمیایی بار دیگر توسط حکومت سوریه شکسته شود بار دیگر حملات از سر گرفته خواهد شد.

واکنش‌ها چه بوده است؟

سازمان ملل دولت‌های عضو را به خویشتنداری فراخوانده است.
دمشق حمله را تحت عنوان «جنایت وحشیانه‌ی غربی‌ها» محکوم کرده است.
رهبر ایران مقامات سه کشور آمریکا، بریتانیا و فرانسه را «جنایتکار» خوانده است.
بیشتر بخوانید:
کرملین حمله را «با قاطعیت تمام» محکوم کرده و خواستار تشکیل اضطراری شورای امنیت شده است. در این جلسه مسکو خواهان محکومیت اقدام سه جانبه آمریکا، بریتانیا و فرانسه شد. روسیه می گوید آمریکا و متحدانش با این کار قوانین بین الملل و منشور سازمان ملل را زیر پا گذاشته اند.
اسرائیل حمله را «مشروع» خوانده و ترکیه آن را «مناسب» توصیف کرده است. ناتو حمایت خود را از حمله اعلام کرده و برآورد کرده است که این حمله از توانایی رژیم اسد در ارتکاب حملات شیمیایی مجدد کاسته است.
جیش‌الاسلام، گروه شورشی که شهرک دوما را کنترل می‌کرد حمله را در حالی که اسد در قدرت باقیمانده «مضحکه» خوانده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر