۱۴۰۴ فروردین ۶, چهارشنبه

مایک والتز: «ایران باید که برنامه خود را به نحوی که تمام دنیا بتواند ببیند رها کند. زمان آن فرا رسیده که ایران به طور کامل از خواست خود برای داشتن یک سلاح هسته‌ای کنار برود.

  مایک والتز: «ایران باید که برنامه خود را به نحوی که تمام دنیا بتواند ببیند رها کند. زمان آن فرا رسیده که ایران به طور کامل از خواست خود برای داشتن یک سلاح هسته‌ای کنار برود.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید: به دنبال برچیدن کامل برنامه 

·      مایک والتز در مورد ایران در برنامه CBS Face the Nation گفت «این موضوع دارد به نقطه تعیین تکلیف میرسد. همه گزینه‌ها روی میز است.» او گفت ترامپ از هیچ چیزی کمتر از « انحلال کامل» راضی نخواهد شد. «ایران باید که برنامه خود را به نحوی که تمام دنیا بتواند ببیند رها کند. زمان آن فرا رسیده که ایران به طور کامل از خواست خود برای داشتن یک سلاح هسته‌ای کنار برود. آنها نخواهد توانست و نمیگذاریم که اجازه داشتن برنامه سلاح هسته‌ای داشته باشند. این کل برنامه است. آنرا رها کنید یا با عواقب آن روبرو شوید.»

«مذاکرات غیرمستقیم؛ تکرار تجربه‌ای شکست‌خورده» یک دهن کجی به خامنه ای توسط دیپلماسی ایرانی 4 فروردین 1404-چرا مذاکرات مستقیم، نیاز امروز ایران است؟

 «مذاکرات غیرمستقیم؛ تکرار تجربه‌ای شکست‌خورده» یک دهن کجی به خامنه ای توسط دیپلماسی ایرانی 4 فروردین 1404-چرا مذاکرات مستقیم، نیاز امروز ایران است؟


مذاکره با آمریکا در کشور ثالث

1.   دیپلماسی ایرانی 4 فروردین 1404 با عنوان «مذاکرات غیرمستقیم؛ تکرار تجربه‌ای شکست‌خورده» نوشت:

1)     مقدمه: در شرایط فعلی، ایران همچنان در مسیر دیپلماسی فرسایشی و مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده حرکت می‌کند. امید بستن به نهادهایی چون آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یا تروئیکای اروپایی، در سایه واقعیت‌های کنونی سیاست بین‌الملل، نمی‌تواند راه‌گشای بحران‌های موجود باشد. بسیاری از کارشناسان تأکید دارند که تنها راهکار مؤثر، حرکت سریع به‌سوی مذاکرات مستقیم با آمریکاست.

2)    تجربه شکست‌خورده مذاکرات غیرمستقیم

·       نقد سیدحسین موسویان به سیاست فعلی: موسویان، دیپلمات پیشین، در واکنش به سخنان عراقچی که مذاکره مستقیم را منتفی دانسته بود، از راهبرد «معامله بدون مذاکره» انتقاد کرد. او تأکید کرد که در دوره روحانی-اوباما، مذاکرات مستقیم عامل اصلی موفقیت در رسیدن به برجام بود، اما در دوره‌های روحانی-ترامپ و رئیسی-بایدن، مذاکرات غیرمستقیم منجر به شکست شد. تکرار تجربه شکست‌خورده گذشته، تنها اتلاف وقت و فرصت است.

·       روایت روحانی از پیچیدگی تعامل با ترامپ: حسن روحانی اذعان دارد که تعامل با ترامپ دشوار و پیچیده است، اما درعین‌حال تأکید می‌کند که بدون تفاهم با جهان، تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی پابرجا خواهند ماند. او از بی‌توجهی به مسائل کلیدی مانند FATF و رویکردهای غیرضروری انتقاد کرد. روحانی همچنین به ناکامی میانجی‌گری روسیه با آمریکا اشاره کرد و هشدار داد که بی‌عملی در حوزه سیاست خارجی ممکن است وضعیت را بدتر کند.

3)    جزئیات نامه ترامپ به ایران و پیام‌های آن

·       روایت استیو ویتکاف: نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه گفت که هدف نامه ترامپ اعتمادسازی و اجتناب از جنگ بوده و حاوی پیشنهادهایی برای راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای ایران است. او مدعی شد که کانال‌های ارتباطی غیررسمی میان تهران و واشنگتن برقرار بوده و ترامپ آماده لغو تحریم‌ها در ازای توافق است.

·       افشاگری عبدالخالق عبدالله: مشاور سابق بن‌زاید، هشت درخواست اساسی ترامپ از ایران را فاش کرد؛ از جمله توقف کامل برنامه هسته‌ای، قطع حمایت از نیروهای نیابتی منطقه‌ای، و انحلال گروه‌های مسلح در عراق. ترامپ تهدید کرده که در صورت عدم پذیرش این شروط، گزینه نظامی روی میز است.

محل پیشنهادی مذاکرات مستقیم، خاک امارات اعلام شده است.

4)    دوگانگی در سیاست آمریکا؛ دیپلماسی یا تهدید؟

  • استیو ویتکاف از لحن دیپلماتیک و تلاش برای حل دیپلماتیک بحران‌ها می‌گوید.
  • در مقابل، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، موضعی تند دارد و آشکارا تهدید به حمله نظامی می‌کند.
  • پنتاگون با اعزام دومین ناو هواپیمابر به منطقه، قدرت‌نمایی نظامی خود را افزایش داده است.
  • عراقچی نیز هشدار داده که ایران آماده جنگ است، اما به‌دنبال آن نیست.
  • خامنه اي تأکید کرده که هرگونه اقدام غلط از سوی آمریکا، پاسخ قاطع ایران را در پی خواهد داشت.

5)    چرا مذاکرات مستقیم، نیاز امروز ایران است؟

  •  سیاست تهاجمی دولت ترامپ: برخلاف دور اول، ترامپ دیگر به دنبال توافقی حداقلی نیست و تصمیماتش بر پایه فشار حداکثری و اقدام سریع استوار است.
  •  وضعیت خاص داخلی و منطقه‌ای ایران:بحران‌های اقتصادی، تحریم‌های تازه، و تحولات بعد از ۷ اکتبر، گزینه‌های ایران را محدود کرده‌اند و زمان برای دیپلماسی زمان‌بر از دست می‌رود.
  •  افول حمایت اروپا: سه کشور اروپایی عضو برجام، اکنون بیشتر در جهت فشار به ایران حرکت می‌کنند تا حفظ برجام؛ حتی در حوزه‌های موشکی و منطقه‌ای.
  • تغییر رویکرد روسیه و چین: روسیه و چین به دلیل ملاحظات ناشی از جنگ اوکراین و روابط با آمریکا، دیگر حامیان بی‌قید و شرط ایران نیستند.

جمع‌بندی: در فضای پرمخاطره کنونی، اتکاء به مدل‌های غیرمستقیم یا امید به نهادهای بی‌اثر بین‌المللی نه‌تنها به حل بحران‌ها نمی‌انجامد، بلکه فرصت‌های باقی‌مانده را نیز از بین می‌برد. راه‌حل، ورود به مذاکرات مستقیم با ایالات متحده است؛ تصمیمی دشوار اما حیاتی برای آینده ایران. در غیر این صورت، بحران‌ها تداوم یافته و هزینه‌ها افزایش خواهند یافت.

 

 

۱۴۰۴ فروردین ۵, سه‌شنبه

غزه ونکات قابل توجه در رابطه با شروع مجدد جنگ در غزه (روزهشتم)

 غزه ونکات قابل توجه در رابطه با شروع مجدد جنگ در غزه (روزهشتم)


شروع مجدد جنگ در غزه روز هشتم


قبل از اصل موضوع نکات زیر را بخوانید

الف. يكهفته از شروع حملات مجدد اسرائيل به نوار غزه ميگذرد. در اين مدت 3-2 بار پرتاب موشك از داخل غزه و حتي اماكني كه نيروهاي اسرائيل حضور دارند، به سمت شهركهاي اطراف انجام شده است. اينكار باعث صدور فرامين تخليه مناطق شده و اسرائيل مناطق بيشتري از نوار غزه را به تصرف خود درآورده است. گزارشات رسانه‌ها حاكي از كشته شدن بيش از 700 نفر طي اين مدت است. گفته ميشود عمده كشته‌شدگان زنان و كودكان هستند. دو روزنامه واشينگتن پست و فايننشال تايمز نوشته‌اند، قصد اسرائيل از اين تهاجمات، كنترل دائمي غزه است. بدين‌ترتيب حماس بهانه‌ي لازم را به اسرائيل ميدهد. اسرائيل چنين سياستي را در كرانه باختري نيز دنبال ميكند. آخرين نمونه ادغام 13 شهرك‌نشين به خاك اسرائيل است.

ب. وزير خارجه اسرائيل در كنفرانس مطبوعاتي مشترك با مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا، اعلام كرد در صورتيكه حماس از مواد غذايي وارد شده به غزه استفاده كند، ورود اين كمكها متوقف ميشود. البته هنوز هيچ كمكي وارد غزه نميشود.

ج. عربستان بار ديگر اقدامات و حملات اسرائيل را محكوم كرد. البته تا كنون هيچ اقدام عملي و حتي هشداري توسط عربستان داده نشده و فقط به صدور بيانيه‌ي محكوميت اكتفا كرده است.

د. روز قبل، نيروهاي اسرائيلي يك مقر سازمان ملل در غزه را بمباران كرد. گوترز  اين كار را محكوم كرد ولي ارتش اسرائيل آنرا رد كرد و گفت اشتباهي در اين امر صورت گرفته است. سازمان ملل نيز رسما از تعداد كاركنان خود در نوار غزه كم كرده است.

------------

ادامه حملات اسرائيل به نوار غزه

1-توپخانه‌ ارتش اسرائيل از صبح امروز تاکنون، مناطق غرب، شرق و شمال بیت لاهیا، شمال اردوگاه البریج، شمال اردوگاه النصیرات،  غرب رفح، شمال شهر غزه، بیت لاهیا و شهر رفح، را مورد هدف قرار داد. هواگردهای اسرائیلی نیز اهدافی را در مناطق غرب و شرق خان یونس، منطقه بنی سهیلا، شهر خان یونس، شرق شهر غزه، منطقه معن در حومه خان یونس و اردوگاه جبالیا مورد هدف قرار دادند. (تحولات جهان اسلام 4 فروردين)

2-ارتش اسرائیل شامگاه دوشنبه بیش از 100 خودرو در نوار غزه را مورد حمله پهپادي قرار داد. (العربيه 4 فروردين)

3-روزنامه آمریکایی واشنگتن‌پست، گزارش کرد ظاهراً حملات اخیر اسرائيل در غزه، برنامه‌ریزی جدید این رژیم برای به راه انداختن یک حمله زمینی و اشغال نظامی کامل غزه است. مقام‌های اسرائيلي می‌گویند همچنان منتظر نتیجه مذاکرات آتش‌بس هستند و هیچ تصمیمی اتخاذ نکرده‌اند مبنی بر این‌که آیا و چگونه مرحله فعلی حمله به غزه را که تاکنون عمدتاً شامل بمباران هوایی بوده، تشدید کنند یا خیر. (خبرگزاري دفاع مقدس 4 فروردين)

4-«فايننشال تايمز» در گزارشی نوشت ارتش اسرائیل در تلاش برای شکست نهایی حماس قصد دارد بار دیگر کنترل نوار غزه را به دست گیرد، اقدامی که راه را برای اشغال بلندمدت این منطقه محاصره‌شده هموار می‌کند. این پیشنهاد، که هنوز به تأیید کابینه امنیتی اسرائیل نرسیده، توسط رئیس جدید ستاد کل ارتش اسرائیل تدوین شده و از حمایت غیررسمی وزرای راست‌گرای افراطی برخوردار است که از مدت‌ها پیش خواهان اتخاذ رویکردهای سخت‌گیرانه‌تر در مقابله با حماس بوده‌اند. (العربيه 5 فروردين)

5-به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، شهرداری رفح در جنوب نوار غزه در بیانیه‌ای فوری خواستار اقدام قاطع بین‌المللی برای نجات هزاران غیرنظامی محاصره‌شده در زیر آتش حملات اسرائیل در منطقه «تل السلطان» شد. شهرداری رفح گفت: تداوم سکوت بین‌المللی در قبال جنایت‌های اسرائيل در نوار غزه به معنای همدستی در این جنایات است. (خبرگزاري دفاع مقدس 4 فروردين)

واكنش حماس

1-ارتش اسرائیل اعلام کرد دو فروند راکت از نوار غزه به سوی مناطق اشغالی شلیک شد و سامانه‌های پدافندی این راکت‌ها را رهگیری کردند. در پی این حمله راکتی، آژیر خطر در شهرک‌های سدیروت، نتیف هاآسرا، زیکیم و نیرعام به صدا درآمد. طبق اعلام رسانه‌های عبری، چند صهیونیست حین فرار به پناهگاه زخمی شدند. سرایا القدس، شاخه نظامی جهاد اسلامی با انتشار بیانیه‌ای مسئولیت این حمله را برعهده گرفت. (تحولات جهان اسلام 5 فروردين)

2-پس از شلیک راکت از نوار غزه به سوی شهرک‌های صهیونیست‌نشین اطراف نوار غزه، ارتش اسرائيل هشدار تخلیه مناطقی در شمال نوار غزه را صادر کرد. سخنگوی عربی ارتش تخلیه فوری مناطق بیت حانون و بیت لاهیا و حرکت به سمت مناطق جنوبی را به ساکنان این مناطق ابلاغ کرد. (تحولات جهان اسلام 5 فروردين)

وضعيت كرانه باختري

1- شهروندان فلسطینی در شهر رام الله مقر تشکیلات خودگردان در حمایت از غزه و محکومیت ازسرگیری تجاوزات اسرائيل به نوار غزه تظاهرات کردند. (نور نيوز 5 فروردين)

2-محمود عباس، رئیس‌ دولت فلسطین از جامعه جهانی خواست تا به اسرائیل برای توقف حملاتش علیه غزه و سیاست اخراج و کوچ اجباری فلسطینیان از کرانه باختری اشغالی فشار بیاورند. (خبرگزاري آناتولي 5 فروردين)

3-سربازان اسرائیل حمدان بلال کارگردان فلسطینی برنده جایزه اسکار را بعد از حمله شهرک‌‌نشینان بازداشت کرده‌اند. شهرک‌نشیان اسرائیلی روز دوشنبه خانه حمدان بلال در روستای سوسیا را محاصره کردند.  او یکی از چهار کارگردان فیلم مستند «سرزمین دیگری نیست» است. این فیلم امسال برنده اسکار فیلم مستند بلند شد. ارتش  اسرائیل گفت هیج فلسطینی داخل آمبولانس بازداشت نبوده است. (بي بي سي 5 فروردين)

اجراي آتش‌بس

1-وزیر خارجه اسرائیل تأکید کرد چنانچه حماس از کمک‌های انسانی به نوار غزه بهره‌ ببرد، تل‌آویو هیچ کمکی را به این منطقه فلسطینی محاصره شده وارد نخواهد کرد. او افزود: «جنگ می‌تواند فردا متوقف شود، به شرطی که حماس سلاح‌های خود را زمین بگذارد و گروگان‌ها را آزاد کند». مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در كنفرانس مطيوعاتي با وزير خارجه اسرائيل تإكيد كرد حماس نباید هیچ نقشی در آینده غزه داشته باشد و باید تلاش‌های بیشتری برای تعیین آینده این منطقه انجام شود. (العربيه 4 فروردين)

2-دولت مصر در واکنش به ادعاهای مطرح شده مبنی بر پیشنهاد کمک‌های اقتصادی به این کشور در ازای پذیرش آوارگان فلسطینی، قاطعانه این موضوع را رد و تأکید کرد امنیت ملی و مسئله فلسطین، قابل معامله نیست. (میدل ایست نیوز 4 فروردين)

3-حماس: آماده‌ایم با هر پیشنهادی که به اجرای مرحله دوم توافق غزه منجر شود، تعامل کنیم. وزیر دفاع اسرائیل در جواب گفت: تا زمانی که حماس از آزادی گروگان‌ها سر باز زند، دامنه کنترل خود را در غزه گسترش خواهیم داد. حماس در صورت ادامه امتناع از آزادی گروگان‌ها، بهای سنگینی خواهد پرداخت. (العربيه 5 فروردين)

مواضع بين‌المللي

1-وزارت امور خارجه عربستان سعودی با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد این کشور به شدت اقدامات اسرائیل برای ایجاد نهادهایی به منظور جابجایی اجباری فلسطینی‌ها از غزه و همچنین تصویب جداسازی ۱۳ محله غیرقانونی در کرانه باختری را محکوم ميكند. (اينديپندنت 5 فروردين)

2-همیش فالکونر، وزیر دولت انگلیس در امور خاورمیانه تصمیم اسرائیل برای به رسمیت شناختن 13 شهرک اشغالی فلسطینیان در کرانه باختری به عنوان «مناطق مستقل» را به شدت محکوم کرد. (خبرگزاري آناتولي 5 فروردين)

3-سازمان ملل می‌گوید به دلیل تشدید بمباران اسرائیل، حضور خود در غزه را کاهش می‌دهد. این تصمیم پس از آنست که یک کارمند سازمان ملل هفته گذشته در حمله تانک اسرائیلی به محوطه سازمان ملل کشته شد. اسرائیل این حمله را رد کرده است. سازمان ملل تاکید کرد عقب نشینی نمی‌کند، اما گفت حملات اسرائیل به این معناست که باید عملیات خود را کاهش دهد. نیروهای اسرائیلی تایید کردند «به اشتباه» به ساختمان صلیب سرخ در رفح پیشتر حمله کردند؛ آنها دلیل آن را «شناسایی اشتباه» اعلام کردند. (بي بي سي 5 فروردين)

4-آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل حملات اسرائیل به مجتمع های این نهاد بین المللی در سرزمین های اشغالی فلسطین را به شدت محکوم کرد و خواستار تحقیقات کامل و مستقل در این زمینه شد. (خبرگزاري ايرنا 5 فروردين)

مهم: ابوالقاسم دلفی سفیر سابق ایران در فرانسه زیراب تاکیدات خامنه ای را سر مذاکره نکردن با آمریکا میزند

 مهم: ابوالقاسم دلفی سفیر سابق ایران در فرانسه زیراب تاکیدات خامنه ای را سر مذاکره نکردن با آمریکا میزند 


ابوالقاسم دلفی سفیر پیشین رژیم در فرانسه زیراب حرفهای خامنه ای را میزند 

قابل توجه:

 ابوالقاسم دلفی از سال ۱۳۶۳در وزارتخارجه رژیم سمتهای مختلفی داشت از سال۱۳۹۱تا۱۳۹۶ مدیرکل غرب اروپا و از ۱۳۹۶ سفیر رژیم در فرانسه بود

دلفی در گفت‌وگو با ایلنا مطرح کرد؛

وابستگی رابطه ایران و اروپا به دو متغیر موضوع هسته‌ای و مساله اوکراین/ اگر تا تیر و مرداد به توافقی دست نیابیم، وضعیت کنونی ادامه خواهد داشت

سفیر سابق ایران در فرانسه گفت: چشم‌اندازی که برای آینده روابط با اروپا داریم، به دو متغیر اصلی، یعنی موضوع هسته‌ای و اوکراین بستگی دارد. از نظر زمانی، تاریخ مهرماه آینده که برجام به پایان می‌رسد و فاصله‌ای که تا آن زمان داریم، یعنی باید حدود دو ماه به مهر تا پایان مرداد ما به نتیجه برسیم و این موضوع اهمیت زیادی دارد. اگر نتوانیم تا آن زمان موضوع هسته‌ای را به نتیجه برسانیم، به‌ویژه در زمینه فشارهای مجدد و بازگشت به تحریم‌ها، چشم‌انداز مثبتی برای روابط با اروپا پیش‌بینی نمی‌شود.ابوالقاسم دلفی سفیر سابق ایران در فرانسه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با احتمال فعال شدن مکانیزم ماشه در سال جاری و گفت‌وگوهایی که با اروپایی‌ها در حال انجام است، گفت: باید گفت که روابط ایران و اروپا به هر حال پیچیدگی‌ها و چالش‌های متعددی را در بر دارد. در سال‌های گذشته، به دلایل مختلف، این روابط از چارچوب‌های عادی روابط خود  به تدریج از اولویت‌های روابط فاصله گرفته است. در گذشته، اروپا یکی از بازارهای اصلی اقتصادی ایران بود و همچنین ما تأمین‌کننده منابع مهم برای آن‌ها محسوب می‌شدیم. اما به دلایل مختلف، به‌ویژه در دو دهه اخیر، این روابط دچار نوسانات زیادی شده است

علت اصلی این نوسانات حساسیت‌های مربوط به صنایع هسته‌ای ایران است

وی ادامه داد: علت اصلی این نوسانات، موضوع هسته‌ای و حساسیت‌های مربوط به صنایع هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران است. کشورهای اروپایی و غربی به‌طور کلی نسبت به این موضوع واکنش‌های زیادی نشان دادند و از اوایل سال ۲۰۰۰ به مذاکرات در این زمینه پرداخته‌اند. این مذاکرات ابتدا با سه کشور اتحادیه اروپا، یعنی انگلیس، آلمان و فرانسه آغاز شد و یک دهه طول کشید تا اوایل سال ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ ادامه یافت. به‌دلیل عدم حصول نتیجه، اروپایی‌ها روابط خود بر اساس کمیسیون سیاست خارجی را منوط به حل موضوع هسته‌ای کردند.

موضوع هسته‌ای همچنان محور اصلی روابط ایران و اروپا باقی مانده است

این دیپلمات با سابقه کشورمان با یادآوری این موضوع که اوایل دهه ۲۰۱۰، مذاکرات به ۵ کشور عضو شورای امنیت و گروه ۱+۵ تبدیل شد که نهایتاً به توافق برجام منجر شد، عنوان کرد: موضوع هسته‌ای همچنان محور اصلی روابط ایران و اروپا باقی مانده است. پس از خروج ایالات متحده از برجام در دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ، اروپایی‌ها تلاش کردند تا جایگزینی برای این وضعیت پیدا کنند، اما نتوانستند تحریم‌ها را به‌طور مؤثر کاهش دهند. طی سال‌های اخیر، به‌ویژه پس از خروج آمریکا از برجام، اروپایی‌ها اقدام خاصی انجام ندادند و در این زمینه یا نخواستند یا نتوانستند اقدام مؤثری انجام دهند. موضوع هسته‌ای همچنان در دستور کار ما و اروپا باقی مانده است و در اواخر دولت دوازدهم مصوبه مجلس در مورد مذاکرات هسته‌ای، وضعیت منحصر به فردی در روابط ما با اروپا ایجاد کرد و آن منجر شد به اینکه برخی از الزامات هسته‌ای برطرف نشود و آن‌ها هم تحریم ها را برطرف نکنند و موضوع پیش نرود.

در دولت سیزدهم مذاکراتی انجام شد  که می‌توانست به حل و فصل موضوع هسته‌ای منجر شود

وی افزود:‌ در دولت سیزدهم مذاکراتی انجام شد که به مرحله‌ای رسید که می‌توانست به حل و فصل موضوع هسته‌ای و روابط ایران و اروپا منجر شود. اما به‌دلیل چالش‌های داخلی و مخالفت‌های مختلف، این مذاکرات به نتیجه نرسید.  وضعیت کنونی به این شکل است که پس از ورود دولت دوم ترامپ، مشکلات متعددی با ایالات متحده سر موضوعات مختلف به‌وجود آمد. در طول اواخر دولت سیزدهم و چهاردهم معضلاتی در روابط میان ایران و اروپا ایجاد شد که آن بحث اوکراین بود. جنگ اوکراین بر امنیت و اقتصاد اروپا تأثیر گذاشت و اروپایی‌ها مدعی شدند که ایران در این زمینه به روس‌ها در اوکراین کمک نظامی می‌کند.

اوکراین برای امنیت اروپا از اهمیت بیشتری نسبت به بحث برجام برخوردار است

دلفی با اشاره به این نکته که علاوه بر موضوع هسته‌ای، مسائل دیگری نیز به جدول موضوعات اختلافی ایران و اروپا افزوده شده است که از آن زمان روابط ما با اروپا پیچیده‌تر شده است، اظهار کرد: در حال حاضر که به وضعیت نگاه می‌کنیم، موضوع هسته‌ای اگرچه همچنان از اهمیت بالایی برخوردار است، اما دلایل دیگری نیز وجود دارد که در اکتبر ۲۰۲۵، یعنی مهرماه سال جاری، بحث هسته‌ای ما بر اساس توافق برجام به پایان خواهد رسید اما اروپایی‌ها به دلیل موضوع اوکراین، نسبت به ما و مسائلی که در این زمینه وجود دارد، وضعیت پیچیده‌تری پیدا کرده‌اند، چراکه این موضوع برای امنیت اروپا از اهمیت بیشتری نسبت به بحث برجام برخوردار است.

 اگر نتوانیم تا ماه‌های تیر و مرداد به توافقی دست یابیم، وضعیت کنونی ادامه خواهد داشت 

این دیپلمات با سابقه تاکید کرد: مذاکرات ما با اروپا، علیرغم اینکه در دولت چهاردهم تقریباً سه، چهار دور مذاکره انجام شده هنوز به وضعیتی نرسیده‌ایم که بتوانیم موضوعات هسته‌ای را از دستور کار خارج کنیم. 

بنابراین، جمع‌بندی این است

 که بحث هسته‌ای، موضوعی مهم در روابط ما با اروپا است و اگر نتوانیم در ماه‌های تیر و مرداد، که آخرین فرصت‌ها برای استفاده از موضوع برجام و بازگشت به تحریم‌ها خواهد بود، به توافقی دست یابیم، وضعیت کنونی ادامه خواهد داشت و تنش‌ها همچنان باقی خواهد ماند. این موضوعات مشکل ما و اروپا را حل نخواهد کرد. علاوه بر این، موضوع اوکراین هم به‌طور جداگانه باید مورد بررسی قرار گیرد. به‌دلیل بازگشت آقای ترامپ به کاخ سفید و تلاش‌های او برای ایجاد تغییرات در روابط بین‌الملل، ترامپ می‌خواهد موضوع اوکراین را از طریق روس‌ها حل کند و نه از طریق اروپایی‌ها. به همین دلیل، اروپایی‌ها در شرایطی قرار دارند که ممکن است ما به‌عنوان یک گزینه جایگزین برای کاهش تنش‌ها با آنها مطرح شویم.

رابطه با اروپا به دو متغیر اصلی، یعنی موضوع هسته‌ای و اوکراین بستگی دارد

وی با تعیین دو فاکتور مهم در روابط ایران و اروپا، گفت: چشم‌اندازی که برای آینده روابط با اروپا داریم، به دو متغیر اصلی، یعنی موضوع هسته‌ای و اوکراین بستگی دارد. از نظر زمانی، تاریخ مهرماه آینده که برجام به پایان می‌رسد و فاصله‌ای که تا آن زمان داریم، یعنی باید حدود دو ماه به مهر تا پایان مرداد ما به نتیجه برسیم و این موضوع اهمیت زیادی دارد. اگر نتوانیم تا آن زمان موضوع هسته‌ای را به نتیجه برسانیم، به‌ویژه در زمینه فشارهای مجدد و بازگشت به تحریم‌ها، چشم‌انداز مثبتی برای روابط با اروپا پیش‌بینی نمی‌شود. تا زمانی که روابط ما با آمریکا وضعیت بهتری پیدا نکند نمی‌توانیم شرایط مثبتی برای آن متصور باشیم.

حل مسائل هسته‌ای بدون همکاری آمریکا امکان‌پذیر نیست

وی در پاسخ به این سوال که چرا برای مقابله با فشار حداکثری روابط خود را با سایر کشورهای اروپایی گسترش نمی‌دهیم، گفت: اینکه بتواند موضوع هسته‌ای و موضوعات مرتبط با آن را برون حصور آمرسکا بتوانیم حل کنیم بر می‌گردد به زمان پس از خروج ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸، این تجربه نشان داده است که برای حل مسائل هسته‌ای بدون همکاری آمریکا، امکان‌پذیر نیست و تا الان اتفاقی هم در زمینه هسته‌ای نیوفتاده است. تجربیات گذشته نشان داده که هرگاه اروپایی‌ها تلاش کرده‌اند بدون ارتباط با آمریکا با ما همکاری کنند، با مشکلات و تحریم‌های جدی مواجه شده‌اند. بنابراین، تصور اینکه مسائل هسته‌ای بدون همکاری آمریکا قابل حل باشد، تصوری نادرست است. تجربه شش سال گذشته نشان می‌دهد که اگر بخواهیم دوباره در همین مسیر حرکت کنیم، همان مشکلات و چالش‌ها تکرار خواهد شد. به‌طور کلی، هسته‌ای بدون همکاری آمریکا به دلیل تحریم‌ها‌، تسلط اقتصادی این کشور و حاکمیت دلار بر بازارهای تجاری، خیال است و امکان‌پذیر نیست. در حال حاضر، وضعیت جهانی به‌گونه‌ای است که به نظر می‌رسد خیالی باشد، اما تجربه نشان داده که این وضعیت امکان‌پذیر نیست.

اگر ما با آمریکا به توافق برسیم، مسائل مربوط به تحریم‌ها و هسته‌ای قابل حل خواهد بود

این تحلیل‌گر روابط بین‌الملل با بیان اینکه برای رسیدن به حل مشکل هسته‌ای، لازم است که تیمی که برجام را آغاز کرده، دوباره تشکیل شود تا تعهدات خود را به‌طور کامل انجام دهند، عنوان کرد:  فرض دیگری هم وجود دارد که ما بتوانیم با کشورهای دیگر، مثلاً کشورهای اروپایی، تفاهمی به‌دست آوریم. این کشورها هم از این موضوع استقبال می‌کنند، زیرا می‌دانند که اگر ما با آمریکا به توافق برسیم، مسائل مربوط به تحریم‌ها و هسته‌ای قابل حل خواهد بود. تجربه نشان داده که به‌تنهایی نمی‌توانیم مسائل هسته‌ای را با اروپا حل کنیم. درباره اینکه چرا فقط سه کشور فرانسه، انگلیس و آلمان در این مذاکرات طرف ما هستند، باید گفت که این سه کشور، اصلی‌ترین و قدرتمندترین کشورهای اروپایی هستند و هسته اصلی مذاکرات هسته‌ای ما به‌عنوان تروئیکای اولیه محسوب می‌شوند. همچنین، این دو کشور (فرانسه و انگلیس) اعضای دائم شورای امنیت هستند و قدرت تصمیم‌گیری در پنج عضو دائم را دارند. سایر اعضای اتحادیه اروپا این ظرفیت را ندارند.

برای آینده روابط‌مان با اروپا، لازم است که با تک‌تک کشورها کار کنیم

وی خاطرنشان کرد: گفت‌وگو با کشورهای دیگر اروپایی مانند ایتالیا، اسپانیا و یونان ضرری ندارد و نمی‌شود آن را منع کرد اما تأثیر چندانی در مذاکرات هسته‌ای نخواهد داشت. به‌طور کلی، این سه کشور اصلی‌ترین طرف‌های ما در مذاکرات هسته‌ای خواهند بود. البته نکته‌ای که حائز اهمیت است، خروج انگلیس از اتحادیه اروپا است. این موضوع می‌تواند بر ظرفیت مذاکرات تأثیر بگذارد. اما به‌هرحال، انگلیس به‌عنوان یک عضو دائم و دارنده حق وتو و سلاح هسته‌ای، جایگزینی در اروپا ندارد. بنابراین، مجموعه ۱+۵ به‌عنوان یک مجموعه قابل قبول‌تر برای حل مشکلات و چالش‌ها در روابط ما و اروپا محسوب می‌شود. به‌طور ساده‌تر، ما می‌توانیم با اروپا همکاری کنیم به شرطی که مشکلات مربوط به هسته‌ای و اوکراین را از سر راه برداریم. اگر این مشکلات حل شوند، می‌توانیم با سایر کشورها نیز همکاری کنیم. در نهایت، باید توجه داشت که برای آینده روابط‌مان با اروپا، لازم است که با تک‌تک کشورها کار کنیم. هر یک از این کشورها به‌نوعی به یکدیگر وابسته هستند و لازم و ملزوم هم هستند و تک تک کشورها بدون رضایت اتحادیه اروپا، نمی‌توانند ظرفیت لازم برای گسترش روابط را ایجاد کنند.منبع خبر: خبرگزاری ایلنا(رژیم) تاریخ منبـع: ۵/۱/۱۴۰۴ _ ۰۸:۱۱:۳۵

غزه ونکات قابل توجه در رابطه با شروع مجدد جنگ در غزه (روز هفتم)

 غزه ونکات قابل توجه در رابطه با شروع مجدد جنگ در غزه (روز هفتم)


بمبارانهای غزه

ملاحظه:

الف. طي دو روز گذشته حملات اسرائيل بر روي چادر فلسطينيان و  بيمارستانهاي غزه متمركز بود. از 5 عضو ارشد حماس كه  در اين مدت كشته شدند، يكي از آنها همراه با همسرش در چادر محل زندگي و ديگري در بيمارستان كشته شدند. ارتش اسرائيل و وزير دفاع اين كشور نيز رسما آنرا بعهده گرفته‌اند. در زمان بايدن، دولت اسرائيل حداقل از نظر ظاهري چنين كاري را نميكرد و يا  بعهده نميگرفت ولي با روي كار آمدن ترامپ، همه پرده‌ها كنار رفته و رسما  چنين جناياتي پذيرفته ميشود.

ب. وضعيت در كرانه باختري، بويژه زمينهاي اشغالي آن بهتر از غزه نيست. در آنجا تخريب منازل و اردوگاهها بطور مستمر ادامه دارد و ساكنان بطور اجباري بيرون رانده شده و از بازگشت منع شده‌اند. وزير  راست‌گراي دارايي كابينه نتانياهو رسما 13 منطقه يهودي‌نشين را به عنوان شهرك يهودي‌نشين برسميت شناخت يعني وارد قلمرو كشور اسرائيل نمود. اين موضوع مورد اعتراض و محكوميت دولت فلسطين و همچنين يك جنبش صلح در اسرائيل قرار گرفت.

------------

ادامه حملات اسرائيل به نوار غزه

1-هلال احمر فلسطین طی بیانیه‌ای اعلام کرد آمبولانس‌ها و کادر پزشکی در رفح در جنوب غزه توسط نیروهای اسرائیل محاصره و شماری از کادر درمانی زخمی شده‌اند. (خبرگزاري آناتولي 3 فروردين)

2-ارتش اسرائیل: شماری از افراد مسلح را در جریان عملیات در محله تل السلطان در غزه کشتیم. (العربيه 3 فروردين)

3-توپخانه‌ ارتش اسرائيل مناطق بیت لاهیا، اردوگاه النصیرات، شهر خان یونس، شمال غرب بیت لاهیا، شمال و شرق اردوگاه النصیرات، شرق و غرب خان یونس و شرق البریج را مورد هدف قرار داد. جنگنده‌های اسرائیلی نیز اهدافی را در مناطق خان یونس، شرق و غرب رفح، بیت لاهیا، شهر رفح و غرب اردوگاه جبالیا مورد هدف قرار دادند. (تحولات جهان اسلام 3 فروردين)

4-با ادامه حملات هوایی و زمینی ارتش اسرائیل به نوار غزه، ارتش اسرائیل روز یکشنبه اعلام کرد «لشکر 36» که پیش تر در لبنان مستقر بود، اکنون در حال آماده سازی برای عملیات احتمالی در جنوب، یعنی غزه است. در بیانیه ارتش آمده است: «پس از ارزیابی وضعیت، لشکر 36 آماده سازی برای عملیات در فرماندهی جنوبی را آغاز کرده است. این یگان مأموریت های چند ماه گذشته خود در لبنان و منطقه شمالی را به پایان رساند.» (العربيه  4 فروردين)

5-اسرائیل اعلام کرد در حملات جدید ارتش در غزه برخی مقام‌های حماس کشته‌ شدند. احمد سلمان شمالی، معاون تیپ شهر غزه، صلاح البردویل، عضو دفتر سیاسی و جمیل عمر ودیع، فرمانده گردان شجاعیه از جمله این افرادند. العربیه گزارش داد اسماعیل برهوم، عضو دفتر سیاسی حماس هم در این حملات کشته شد. (ايران اينترنشنال 4 فروردين)

6-یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، اعلام کرد ارتش این کشور با حمله بیمارستان ناصر در خان‌یونس، اسماعیل برهوم، «نخست‌وزیر جدید حماس در غزه» را از پا درآورد. (ايران اينترنشنال 4 فروردين)

7-ارتش رژیم صهیونیستی با حمله مستقیم به چادر آوارگان در اردوگاه النصیرات ۵ غیرنظامی را به شهادت رساند. بیمارستان العوده اعلام کرد ۱۸ غیرنظامی مجروح و به این بیمارستان منتقل شده‌اند. (خبرگزاري فارس 4 فروردين)

وضعيت كرانه باختري

1-به گزارش خبرگزاری رسمی فلسطین «وفا»، ارتش اسرائیل به مناطق شمالی، مرکزی و جنوبی کرانه باختری اشغالی یورش برده و 13 فلسطینی را بازداشت کرد. (خبرگزاري آناتولي 3 فروردين)

2-برایس دلاوینگ، مدیر اجرایی سازمان پزشکان بدون مرز در ارتباط با وضعیت کرانه باختری گزارشی منتشر کرده و نوشت: آوارگی اجباری و تخریب اردوگاه‌ها در این مقیاس در کرانه باختری اشغالی بی‌سابقه است؛ مردم نمی‌توانند به خانه‌هایشان بازگردند، زیرا اسرائیل خانه‌ها و زیرساخت‌ها را ویران کرده است. (خبرگزاري آناتولي 4 فروردين)

3-کابینه امنیتی اسرائیل تصمیم گرفته است ۱۳ منطقه مسکونی یهودی در کرانه باختری اشغالی را به شهرک‌های مستقل تبدیل کند. به گزارش رسانه‌های اسرائیلی، این اقدام به ابتکار بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی راست‌گرای افراطی، انجام شده است. این مناطق مسکونی طی دهه‌های گذشته بدون مجوز رسمی کابینه به‌عنوان پایگاه‌های شهرک‌نشینی ساخته شده بودند. بر اساس این گزارش بسیاری از این پایگاه‌ها با صدور مجوزهای ساخت‌وساز برای احداث مناطق جدید در شهرک‌های موجود، به‌طور غیرمستقیم قانونی اعلام شده بودند، هرچند که از نظر جغرافیایی فاصله زیادی با شهرک‌های اصلی داشتند. وزارت امور خارجه در تشکیلات خودگردان فلسطینی این اقدام را محکوم کرده و آن را نقض آشکار قوانین بین‌المللی دانسته است. جنبش صلح اسرائیل "صلح اکنون" (Peace Now) نیز این اقدام را محکوم کرده و هشدار داده است به رسمیت شناختن این شهرک‌ها، امکان دستیابی به راه‌حل دو کشوری برای مناقشه اسرائیل و فلسطین را به خطر می‌اندازد. (رايو آلمان 4 فروردين)

اجراي آتش‌بس

1-مصر که پیش‌تر نقش مهمی به عنوان میانجی بین اسرائیل و حماس ایفا کرد بار دیگر با طرحی جدید برای آتش‌بس وارد عرصه شد. یک مقام مصری گفت حماس آماده است پنج گروگان زنده، از جمله یک شهروند آمریکایی-اسرائیلی را در ازای اجازه اسرائیل برای ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه و یک هفته آتش‌بس، آزاد کند. طیق این پیشنهاد اسرائیل نیز ده‌ها اسیر فلسطینی را متقابلا آزاد خواهد کرد. (العربيه 4  فروردين)

مواضع بين‌المللي

1--کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در جریان سفر خود به مصر خواستار ازسرگرفته شدن مذاکرات درباره آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها در نوار غزه شد. کالاس همچنین بر مخالفت اتحادیه اروپا با تشدید دوباره حملات اسرائیل به غزه تأکید کرد. وي خاطرنشان کرد "راه حل دو کشوری" تنها راه صلح پایدار است. (راديو آلمان 4 فروردين)